Oplage dalingen in vrijwel alle tijdschriftensegmenten

Kranten- en tijdschriftenanalist Piet Bakker maakte daags, voorafgaand aan de situatie rondom
Roto Smeets, een analyse van de tijdschriftenmarkt. Er is over de gehele linie – vooral bij de grotere titels – sprake van structurele krimp.

Krimp die al 20 jaar gaande is. Enkele niche titels groeien, maar staan qua oplage niet in verhouding tot de gevraagde productiecapaciteit binnen tijdschriftendrukkerijen. Er wordt volgens bladendokter Caroline Vader meer content geproduceerd dan er kan worden geconsumeerd.

Piet Bakker publiceerde zijn bevindingen op de website van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ). Opiniebladen, omroepbladen, vrouwenbladen en roddelbladen laten vrijwel allemaal krimp zien. Op een paar kleinere uitzonderingen na, zijn deze bevindingen al 20 jaar lang structureel. Uitgevers, maar ook achterliggende drukkerijen hebben elk op hun eigen manier te maken met druk op resultaten. Een combinatie met afnemende aantallen abonnees, losse verkopen, online alternatieven en dalende advertentie-inkomsten.

Uitgevers kunnen dan nog een keuze maken met niche titels en met hoogwaardige content op de markt te verschijnen. Drukkerijen kunnen dat niet en zien het rendement op hun dure persen afnemen, terwijl de uitgevers gelijktijdig de druk op de prijs verder opvoeren, ondanks stijgende kosten van papier, inkten en platen.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Peter Luit

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Door het coronavirus zijn voorlopig alle trainingen gecancelled. Ook het #BOPE (Benelux Online Print Event), welke gepland stond voor 23 april is afgezegd.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK