Opinie: Subsidie op onderzoek via Blendle gaat weekbladen niet redden, goede content in een perfect digitaal jasje wel

100.000 euro krijgen de Groene Amsterdammer en Vrij Nederland van het Stimuleringsfonds voor de Pers. Voor dat geld gaat Blendle onderzoeken of ze geld kunnen verdienen met het verkopen van digitale losse artikelen. Los van het feit dat Blendle een commercieel bedrijf is dat zelf al via zijn app losse artikelen verkoopt is er nog meer mis met deze subsidie. Het geeft aan dat de gemiddelde nieuwsuitgever geen visie heeft en vooral geen durf. Want als ze dat zouden hebben en als ze er van overtuigd zijn dat ze goede content maken dan zouden ze al lang kleinschalig begonnen zijn om hun artikelen online te verkopen. Want daar is geen 100.000 euro voor nodig, dat kan bijvoorbeeld met een gratis WordPress blog en een gratis webshop plugin en om dat te maken hoef je geen wizzkid te zijn. Reclame daarvoor hoeft ook geen geld te kosten, die kun je als uitgever gratis maken via je eigen papieren uitgave. Hadden ze dat een paar jaar geleden gedaan dan wisten ze nu of er voor hun content een digitale markt is en had het Stimuleringsfonds voor de Pers het geld beter kunnen besteden, bijvoorbeeld om meer jonge journalisten te scholen in onderzoeksjournalisme.

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK