Opinie: De gratis digitale krant van de Frankfurter Buchmesse geeft aan wat er mis is in uitgeversland

Voor wie niet naar Frankfurt afreisde om de internationale boekenbeurs te bezoeken is er een gratis dagelijkse digitale krant. Als je die download zie je waarom er wat mis is in uitgeversland. Het gaat daar niet om de lezers of zelfs om de content maar om de bescherming van de markt. Dat kun je zien aan de advertentie in de Show Daily, die gaan over rechtenbescherming en het vertalen van titels, dat kun je ook zien aan de onderwerpen die gaan over hoe je als uitgever succesvol kunt zijn in groei-markten zoals Brazilië. Daar is niets mis mee, het geeft wel aan hoe kwetsbaar de grenzen van uitgeversland zijn en waarom kleine zelfstandige uitgevers of schrijvers/zelfuitgevers aan die grenzen kunnen knabbelen. Als je op weg bent om een media-bedrijf te beginnen is het downloaden van een of meerdere edities van de Show Daily een aanrader want het is goed de insteek van deze nu nog goed verdienende en belangrijke partij in het media-proces te kennen.

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK