Ontwerp waar je dorst van krijgt

BB160714 Ontwerp dorst zwarte cross BB160714 Grolsch zwarte crossEen goed ontwerp, is een ontwerp waarbij men meteen denkt: ‘dat had ík ook kunnen bedenken’.
De Bennekomse grafisch ontwerper Arjan van den Heuvel won met zijn ontwerp van een Grolsch-bierblikje de prijsvraag van het festival Zwarte Cross. Zijn blikje ligt in een oplage van vijfhonderdduizend in de Albert Heijns in heel Nederland.

Het Zwarte Cross-festival in Lichtenvoorde kent dit jaar zijn twintigste editie en daarom schreef de organisatie een prijsvraag uit: ‘ontwerp een bierblikje dat een festivaluitstraling heeft en het 20-jarige jubileum uitstraalt’. Arjan van den Heuvel was er snel uit: een blikje bestaande uit festivalpolsbandjes van alle edities. “Het heeft die festivaluitstraling, is ontegenzeggelijk Zwarte Cross en is vrolijk en kleurrijk. Het illustreert het jubileum zonder dat het er te dik bovenop ligt.”
Hij won. De jury ‘kreeg er dorst van’. Sinds 5 juli ligt zijn ontwerp bij Albert Heijn. Zijn bierblikje is al een collectors item.

Op social media staan foto’s van Zwarte Cross-fans die groot inslaan. De grafisch ontwerper blijft er echter nuchter onder. “Het is altijd fijn als je iets bedenkt wat tot de verbeelding spreekt. Het is leuk, maar emotioneel word ik er niet van.”

Deze klus is vooral een bevestiging dat de Bennekommer een jaar of vijf terug de goede keuze maakte om zich volledig toe te leggen op vormgeving. Na een rugoperatie, weken platliggen en twee maanden herstel besloot hij zijn baan als productontwikkelaar vaarwel te zeggen. “Ik ben naar de Kamer van Koophandel gegaan en ben begonnen. Ik bestelde een paar boeken over vormgeving en ieder vrij uurtje ben ik gaan oefenen. Toen in mezelf goed genoeg vond, ben ik klanten gaan benaderen.”
Met zijn ontwerpbureau Collina Visuals (Italiaans voor ‘Heuvel’) bedient hij nu meerdere opdrachtgevers. Veelal in de randstad, maar hij wil zich meer gaan richten op de regio. Meerdere keren per week naar Amsterdam rijden vindt hij te slopend, zeker nu hij een jong gezin heeft. Van den Heuvel haalt veel voldoening uit zijn vak. “Grafisch vormgeven is het allerleukste wat er is. Je bedenkt iets tijdens het eten bijvoorbeeld of door hard na te denken. Wat je dan bedenkt, wordt iets.” Kijk voor meer informatie op www.collinavisuals.nl
(bron: bennekoms nieuwsblad)

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK