Automatisering: ontwerp en print, maar nu even anders

Op donderdag 11 april vindt het CMBO-event ‘Automatisering: ontwerp en print maar nu even anders’ plaats. Het event wordt georganiseerd in samenwerking met BNO, en vindt ook plaats in het gebouw van BNO te Amsterdam.

Slim gebruik van automatisering stelt ontwerpers in staat prachtige boeken en producten te maken, op een manier die tot voor kort onmogelijk was.

We laten zien hoe het boek ‘SPUL/STUFF’ – onlangs bekroond als het mooiste boek van de wereld (foto) – tot stand is gebracht, door gigantische databestanden en Indesign aan elkaar te koppelen.
Mede-auteur Peter Kranendonk, van de Archeologische Dienst Amsterdam, geeft samen met Remko Schouten, van drukkerij robstolk, een toelichting op de inhoud en de techniek van het boek.

Drukkerij Joh. Enschede, van oudsher bekend als de drukker van ons geld, zit midden in de transitie naar nieuwe technieken en media, met behoud van de drukpersen. Marcel Klok laat zien hoe het bedrijf op alle mogelijke, innovatieve manieren de digitale wereld verbindt met die van print. Er komen tal van nieuwe technieken langs, waarbij de web-vormgever een belangrijke plaats inneemt.

Er is vijf jaar gewerkt aan een compleet nieuw design concept voor de ‘Dikke Van Dale’, zowel voor de traditionele gedrukte editie (ca. 5000 pagina’s), als voor de online publicaties en tools die daarvan zijn afgeleid. Een medewerker van Studio Joost Grootens legt uit hoe men de database, die een woordenboek uiteindelijk is, koppelt aan al die verschillende media.

De middag wordt gepresenteerd en aan elkaar gepraat door CMBO-bestuurslid Freek Kuin. Freek heeft zelf ook nog een aantal leuke en inspirerende voorbeelden verzameld, die illustreren wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is, en soms fout gaat, door automatisering, die hij tussen de andere verhalen door zal laten zien.

Programma
15.30-16.00 uur: Ontvangst
16.00-16.15 uur: Welkom en inleiding – Freek Kuin (CMBO)
16.15-16.45 uur: ‘SPUL/STUFF’ – Peter van Kranendonk (Archeologische Dienst Amsterdam),
Remko Schouten (robstolk)
16.45-17.15 uur: ‘Het printbedrijf opnieuw uitgevonden’- Marcel Klok (Joh. Enschedé)
17.15-17.45 uur: ‘De Dikke van Dale’ – Studio Joost Grootens
17.45-18.00 uur: Afronding en discussie
18.00-19.00 uur: Netwerkborrel

Aanmelden
Je kunt je op deze pagina aanmelden voor deze bijeenkomst via de website van CMBO. De toegang is gratis, maar niet onbeperkt, dus meld je snel aan en mis het niet!

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK