Online winkelen resulteert in ’top’ verbruik papier en karton in Duitsland

In Duitsland werd in het afgelopen jaar per hoofd van de bevolking maar liefst 241 kilo aan papieren en kartonnen verpakkingsmiddelen verbruikt. Geen enkel ander land evenaart dat getal.

De Saarbrücker Zeitung deed onderzoek op basis van gegevens die de partij Die Grünen aan de Duitse overheid vroeg. Dus naast GroenLinks in eigen land zijn ook de Duitse groene partijen voortdurend op zoek naar de vermindering in het gebruik van papier en karton. Of de gegevens ook daadwerkelijk zullen resulteren in een vermindering van het gebruik, is nog maar de vraag. De populariteit van online winkelen neemt alleen maar toe. Begin jaren 90 verbruikte de gemiddelde Duitser per jaar krap 70 kilo papier en karton.

Het is opvallend dat uit de gegevens niet alleen blijkt dat de toename komt vanuit online winkelen, maar ook door het papierverbruik richting burgers vanuit de overheid zelf. In 2018 bleek de overheid maar lieft ruim 1 miljard velletjes papier geprint en verzonden te hebben. Weliswaar iets minder dan in 2015, toen waren het 1,15 miljard velletjes.

Volgens Grünen-parlementariër Bettina Hoffmann kost het Duitse papierverbruik 40.000 voetbalvelden aan bos. Ook in Duitsland blijkt nogal wat verwarring te bestaan rondom de papierproductie en de speciaal daarvoor gekweekte bossen. Maar dat het misschien allemaal wel wat minder mag met vooral veel overbodig papier en karton via het online shoppen, is wel een logische gedachte. Dat staat nog even los van de vervuiling door de talloze bestelbusjes.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK