Onderzoek naar gebruik van 3D-printers

Ultimaker deed onderzoek naar het huidige gebruik van 3D-printers in 12 landen met hun 3D Printing Sentiment Index. Ook de potentie van deze technologie voor de komende jaren en het sentiment omtrent 3D-printen werd onderzocht. Amerika behaalt de 1e plaats in de index, Nederland de 10e. Nederland komt wel op de 1e plek als het gaat om bewustzijn van 3D-printtechnologie.


mimaki 3D printerVan alle landen kent 67 procent van de respondenten de termen ‘3D-printen’ of ‘additive manufacturing’. In Nederland is deze kennis een stuk beter: 83 procent van de respondenten is bekend met deze woorden. Maar kennis betekent niet per definitie het gebruik van de technologie: van de Nederlandse respondenten heeft 41 procent de technologie daadwerkelijk gebruikt. Ook hier scoort ons land hoger dan het gemiddelde van 35 procent. Niet gek, gezien verschillende 3D-printbedrijven in Nederland hun thuisbasis hebben.

Revolutie verwacht

Twee derde van de ondervraagde respondenten wereldwijd verwacht dat 3D-printen een revolutie teweeg gaat brengen in hun industrie. Daarnaast verwacht 40 procent dat 3D-printen het komende jaar al een significante verbeterslag in bedrijfsprocessen laat zien, door het terugdringen van tijd en kosten. In Nederland verwacht 24 procent van de respondenten dit in 2020. Wanneer we kijken naar het verleden en de mate van adoptie van 3D-printen, heeft slechts 10 procent van de Nederlandse respondenten deze technologie al meer dan 5 jaar in gebruik. Dit is een groot verschil met bijvoorbeeld de Verenigde Staten, waar twee keer zoveel respondenten (19%) 3D-printers al minstens 5 jaar gebruiken. Nederland en China scoren het hoogste op budget voor de komende periode en plannen om te investeren in 3D-printen.

Voorbij de hype

“De 3D Printing Sentiment Index toont ons dat 3D-printen niet meer als hype wordt gezien, maar als een blijvende technologie,” geeft Rohit Jhamb, Director Global Research & Analytics bij Ultimaker, aan. “Voor de bedrijven die minder vooruitstrevend zijn en nog huiverig over 3D-printen, laat de index zien dat veel andere bedrijven de voordelen al zien en het de investering waard is.”
Meer informatie over dit onderzoek vind je hier.
Global 3D printing index

 

 

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK