Nog geen 20% van de uitgeverijen in Nederland heeft zijn website beveiligd

Nederlandse uitgeverijen willen zich ook graag online ontwikkelen. Toch is de Koninklijke Vereniging van het Boekenbak (KVB) realistisch door te stellen dat de online vindbaarheid van het boekenvak, waaronder uitgeverijen, nog ver ondermaats is.

Nederland kent diverse uitgevers. Van toonaangevende, professionele uitgeverijen tot self-publishers. 75% van de marktomzet komt van 39 van de in totaal 4.000 erkende uitgeverijen. Ook in de boekenmarkt speelt digitalisering een belangrijke rol. Met name het aantal verkochte digitale boeken (e-books) steeg sinds 2012 met 137%. Toch is het lezen van papieren boeken nog altijd dominant. Beide gegevens zijn zeer kansrijk. Niet alleen op het gebied van leesmateriaal kiezen steeds meer mensen voor het internet, ook voor praktische informatie is een goede website en online vindbaarheid van groot belang.

Iets meer dan 18% van de websites is beveiligd

Een goede website is ook goed beveiligd. Op Telefoonboek.nl staan in totaal 1699 uitgeverijen geregistreerd met een werkende website. Slechts 314 hiervan (18,4%) hebben een beveiligde website. Een beveiligde website is te herkennen aan de URL. Deze begint met ‘https://’. De s staat voor ‘secure’ wat het Engelse woord voor veilig is.

Maar wat houdt die veiligheid in?

Https geeft drie garanties: echtheid, integriteit en versleuteling. Echtheid geeft aan dat de website authenticiteit heeft. Dit houdt in dat de website origineel is en geen vervalsing van bijvoorbeeld cybercriminelen. Integriteit van een website betekent dat uitgewisselde gegevens op de website niet kunnen worden onderschept door derden. Tenslotte is versleuteling belangrijk. Dit geeft aan dat de verbinding tussen de webbrowser en webserver veilig is.

Gebrek aan SSL-certificaat schrikt potentiële klanten af

Peter Davelaar, manager van Places Websites, stelt dat het gebrek van een SSL-certificaat mogelijk potentiële klanten afschrikt. “Zeker wanneer bezoekers een waarschuwing krijgen op het moment dat zij een onbeveiligde website bezoeken, is het mogelijk dat consumenten een website als minder betrouwbaar beschouwen. Hierdoor kan het zijn dat zij de website sneller verlaten en een boek kopen op een website van een uitgeverij die wel beveiligd is. Het is dus van belang dat uitgeverijen zich bewust zijn van de voordelen van een SSL-certificaat.”

Conflict tussen Google en Symantec

Websitebeheerders die op dit moment wel een SSL-certificaat hebben, moeten deze zo snel mogelijk nalopen en wellicht vervangen. Google’s bekende browser Chrome weigert vanaf april dit jaar namelijk certificaten die afkomstig zijn van Symantec en de door haar overgenomen en gevoerde merken als: Thawte, Equifax en RapidSSL. Onder deze certificaten lopen websitebezoekers nu het risico dat ze geen beveiligde verbinding kunnen leggen. Ze kunnen van Google een waarschuwing krijgen dat de website onbetrouwbaar is (SSL-foutmelding).

Responsive websites

Naast een veilige, willen websitebezoekers ook een responsive (gebruiksvriendelijke) website. Een website is responsive als het zich aanpast aan het scherm waarop de bezoeker de website bekijkt. Naast het normale computerscherm, browsen inmiddels meer dan de helft van de mensen via een smartphone of tablet. En deze groei zet door.

Net als de veiligheid, kunnen nog veel uitgeverijen stappen zetten in de gebruiksvriendelijkheid van hun website. Van de 1699 geregistreerde (werkende) websites van uitgeverijen op Telefoonboek.nl, is minder dan de helft (45%) responsive. Met de toename in gebruik van smartphones en tablets, groeit ook het belang voor bedrijven om een website te hebben die responsive is. Of dit voor jouw website het geval is, kun je eenvoudig controleren via verschillende websites.

Bron: telefoonboek.nl

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK