Nieuwe technologie maakt resolutie beeldschermen drie keer groter

Onderzoekers van de University of Central Florida hebben research gepubliceerd over een nieuwe methode om de huidige tv, VR-headset of monitor een drie keer zo hoge resolutie te geven met een software-update.
Het heeft te maken met de techniek achter LCD, specifieke subpixels.

Elke pixel op een scherm bestaat uit vier kleinere pixels: een witte, groene, rode en blauwe. De witte zorgt voor de helderheid, de andere mengen samen de RGB-kleur.

De onderzoekers kunnen nu die subpixels los aansturen, door er verschillende voltages doorheen te sturen. “Actively addressed single pixel full-colour plasmonic display” heet het onderzoek, en daarin bewijzen ze dat ze met het juiste voltage de drie gekleurde pixels elke kleur kunnen maken die ze willen.
In plaats van elke pixel op je tv of scherm, zijn er nu vier. Dat is hetzelfde verschil als Full HD naar 4K. Dat is bijzonder, zeker omdat ze het met standaard elektronica hebben gedaan. Dat betekent dat onze huidige displays dit ook zouden kunnen, met de juiste aansturing.

Dit is interessant voor digitale buitenreclame en VR.
De VR-bril heeft nu ook vaak een H-scherm voor elk oog, maar omdat het zo dicht op je oog zit ‘zie’ je de resolutie nog. Als dit echt werkt (zelfs al is het met nieuwe schermen) zou het makkelijk en – belangrijker nog – goedkoop zijn om schermen met een hoge resolutie te gebruiken in deze apparaten.

De onderzoekers zijn op dit moment bezig om de technologie te vervolmaken, om er daarna eventueel commercieel mee te kunnen gaan, dus we gaan dit niet meteen zien. Het zou echter een serieuze revolutie in de display-sector zijn als dit werkt.

(bron: Dutch Cowboys)

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK