Nieuwe richtlijn voor Auteursrecht

Vorig jaar presenteerden Eurocommissarissen Ansip en Oettinger een nieuwe richtlijn voor het auteursrecht. Het voorstel zou uitgevers meer rechten geven. Deze maand volgt een nieuwe fase in de beslissing naar een nieuw richtlijn: het Europese Parlement kan haar visie over het Auteursrecht op onderdelen aanpassen.

Magazine Media Associatie (MMA) bericht: “Ondanks felle tegenstand van internetgiganten en activisten is de plenaire beslissing van het Europees Parlement verrassend. Eerder behandelden al vijf commissies van het Europees Parlement het richtlijnvoorstel. Zij beoordeelden het uitgeversrecht allen als positief. De Raad, waar de lidstaten zijn vertegenwoordigd, bereikte vorige maand een intern akkoord inclusief een uitgeversrecht.
Tegenstanders van het auteursrecht, zoals Amerikaanse internetgiganten, voerden de afgelopen weken een zeer agressieve campagne, veelal gestoeld op valse argumenten, tegen de nieuwe Auteursrechtrichtlijn en het uitgeversrecht. In een reactie stelt de European Magazine Media Association (EMMA) dat het Europees Parlement is gezwicht voor de druk en misleidende boodschappen van internetgiganten.”

Voor uitgevers is rechtszekerheid in de vorm van een stevig fundament om eerlijke overeenkomsten met derden te sluiten over digitaal hergebruik van journalistieke producties essentieel om te kunnen voortbestaan. Uitvoerende kunstenaars, muziek- en filmproducenten en omroeporganisaties beschikken al over een vergelijkbaar naburig recht.

Bron: MMA

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK