Google dreigt met stoppen Google News

Google overweegt Google News te sluiten als de Europese Unie akkoord gaat met de invoering van een ‘linktaks’ als onderdeel van de hervorming van het auteursrecht. Daarmee gaat het de gratis nieuwsdienst Google namelijk geld kosten.

Als de linkbelasting wordt doorgevoerd moeten bedrijven, zoals Google, uitgevers een vergoeding betalen voor het tonen van nieuwsfragmenten van auteursrechtelijk materiaal. De toekomst van Google News hangt af van Europa’s bereidheid om het omstreden artikel te herzien, zegt Richard Gingras, hoofd nieuws bij Google, tegen The Guardian.

‘We would not like to see that happen in Europe’, zegt Gingras. ‘Right now what we want to do is work with stakeholders. (…) There’s no advertising in Google News. It is not a revenue-generating product to Google. We think it’s valuable as a service to society. We are proud to have it as part of the stable of properties that people have.’

Behalve de linkbelasting heeft Google ook moeite met een ander omstreden artikel: het zogeheten ‘uploadfilter’. Dit onderdeel maakt grote sociale media, zoals Google’s dochterbedrijf YouTube, aansprakelijk voor auteursrechtelijk beschermd materiaal, dat door gebruikers wordt geüpload.

Het Europees Parlement ging in september akkoord met het hervormde auteursrecht. Op dit moment moeten de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van Ministers het nog eens worden over de definitieve tekst.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK