Nieuwe geheugentechnologie 1.000 maal sneller

BB150729 3D-XPoint-DieIntel en Micron hebben een nieuw type permanent geheugen ontwikkeld dat tot 1.000 maal sneller is dan bestaande geheugentechnologie.

3D XPoint is een nieuw type permanent computergeheugen (geheugen waarop data bewaard blijven ook wanneer het apparaat wordt uitgeschakeld). Apparaten, toepassingen en diensten die grote hoeveelheden data moeten verwerken, kunnen hierdoor aanzienlijk sneller werken. Het is het eerste echt nieuwe type geheugen sinds de introductie van NAND-flashgeheugen, in 1989.

 

Er zijn in feite twee soorten computergeheugen. Het standaardgeheugen dat in de meeste computers zit (SDRAM) is zeer snel maar heeft als nadeel dat alle data worden gewist wanneer de computer wordt uitgeschakeld. Het andere type is permanent geheugen. Dit bewaart wel de data als een apparaat wordt uitgeschakeld, maar was tot nu toe aanzienlijk trager dan SDRAM. Dit type geheugen wordt bijvoorbeeld gebruikt in USB-sticks, geheugenkaarten, mobiele telefoons, tablets en SSD’s (Solid State Disks). De door Intel en Micron ontwikkelde 3D XPoint geheugentechnologie maakt nu geheugenchips mogelijk die niet alleen de data vasthouden wanneer het apparaat wordt uitgeschakeld, maar die daarbij ook razendsnel zijn.

 

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

In het komende najaar worden de trainingen weer hervat in Turnhout en Haarlem. Kijk voor het actuele aanbod op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK