Nederlandse bedrijven nauwelijks papierlozer geworden ondanks pandemie

Bedrijven willen graag papierloos werken om zo de duurzaamheid te stimuleren, maar de realiteit is vaak weerbarstiger. Dit blijkt uit de Papierloos Werken Monitor 2020, een onderzoek onder bedrijven in vijf Europese landen, waaronder Nederland, België en Duitsland. De belangrijke redenen zijn traditionele werkwijzen die op papieren documenten vertrouwen, en leidinggevenden die het slechte voorbeeld geven.

Papierloos Werken Monitor 2020

Sinds 2013 publiceert Fellow Digitals elke drie jaar de Papierloos Werken Monitor, een onderzoek van Notice Analytics onder 750 bedrijven in Nederland, België en Duitsland. Dit jaar zijn daar ook Oostenrijk en Zwitserland aan toegevoegd. Elke editie van het onderzoek toont een groeiende wens om duurzamer te worden en papierloos te werken. Ook in 2020 was dit het geval, gestuwd door de noodzaak te gaan thuiswerken wegens de pandemie. Slechts 17 procent van de Nederlandse werknemers uit het onderzoek is het eens met de stelling
‘Om goed thuis te werken print ik veel uit‘. In 2015 was dat nog 38 procent. Maar als we kijken in hoeverre men tevreden is over het eigen printgedrag, dan ontstaat een ander beeld. Die tevredenheid is namelijk in alle onderzochte landen afgenomen. Nederland is met 69 procent het meest tevreden, versus 60 procent in België en 54 procent in Duitsland. In 2018 waren de Nederlandse werknemers nog voor 77 procent tevreden.

Hans Koekkoek Fellowdigitals

Volgens Hans Koekkoek van Fellow Digitals duidt dit op een discrepantie tussen het groeiende sentiment voor duurzaamheid en de weerbarstige realiteit binnen organisaties: “Werknemers gebruiken over de hele linie nog steeds veel papier, ongeacht leeftijd, geslacht en functie. Dat lijkt vreemd in deze tijd van digitalisering, maar is wel te verklaren. Leidinggevenden blijken nog veel papieren documentatie en rapportages te printen, en geven daarmee het verkeerde voorbeeld. Bovendien houden we ondanks de voortrazende digitalisering veelal vast aan oude gewoonten en werkwijzen. Tools en technologie zijn hierbij een hulpmiddel, gedragsverandering is cruciaal.”

Lees hier het volledige onderzoek.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK