Adverteren? Bel ons +31620709846 sales@blokboek.com

Na 3,5 jaar onderhandelen weer een grafische cao

BB151118 grafische CAOOp 17 november sloten werkgevers en vakbonden in Hoevelaken een principeakkoord over een nieuwe Grafimedia cao. De cao heeft een looptijd van 1 november 2015 tot 1 april 2018. Over die periode worden de lonen met 4 procent verhoogd. In februari 2016 wordt een eenmalige uitkering van duizend euro uitgekeerd.

Voorzitter van de werkgeversdelegatie Richard van den Berg: “Na ruim 3,5 jaar onderhandelen ligt er een verantwoord resultaat rekening houdend met de situatie in de bedrijfstak. De werknemers krijgen een faire loonsverhoging, die mede door de andere afspraken in dit akkoord betaalbaar is. Bovendien zetten we met dit akkoord een belangrijke stap naar een meer moderne cao. Met de vakbonden is afgesproken dat alle partijen dit principeakkoord met een positief advies ter goedkeuring zullen voorleggen aan hun achterban”.

FNV Kiem onderhandelaar: Bernard van Iren: “voor het eerst in 30 jaar hebben werknemers van drukkerijen op grote schaal actiegevoerd en gestaakt. Dat dit resultaat er nu ligt is te danken aan al die stakers.”
Gedurende de looptijd van de cao worden de feitelijke lonen verhoogd. Per 1 april 2016 met 1,5%, per 1 april 2017 met 1%, per 1 oktober 2017 met 1% en tot slot per 1 januari 2018 met 0,5%. Bedrijven kunnen onder strikte voorwaarden dispensatie aanvragen van deze collectieve loonsverhogingen.
Met de loonbetaling van februari ontvangen de werknemers een eenmalige uitkering van 1000 euro bruto.
Werktijdvermindering voor oudere werknemers was onder bepaalde voorwaarden al mogelijk (gedurende de twee jaar voorafgaand aan pensionering 80% werken, 90% loon en 100% pensioenopbouw). De regeling wordt uitgebreid met een keuzemogelijkheid om gedurende de vijf jaar voorafgaand aan pensionering 80% te werken met 85% loon en 100% pensioenopbouw. Werktijdvermindering wordt onder voorwaarden ook mogelijk voor het volgen van een opleiding of het verlenen van mantelzorg.
De definitie van pensioengevend salaris wordt aangepast, waardoor alleen nog de vaste loonbestanddelen onder het pensioengevend salaris vallen en niet langer de variabele bestanddelen.
Het nabestaandenpensioen wordt vanaf 1 januari 2016 volledig op risicobasis verzekerd. De pensioenpremie blijft als afgesproken op 19,5%.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Marco den Engelsman

Marco den Engelsman

Journalist, photographer and communication expert. Believes in the power of a mix of media. An image says more than a thousand words, but is always more powerful when combined with great words. And mix of media strengthens any message. With PRStory all media come together. A powerful PR story with text, image, photography and video which will lead to instantaneous action. Visit PRstory.nl for examples.

Laat een reactie achter

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

VIGC trainingen - Haarlem

  • Workshop PDF Update: 28 mei 2019
  • Workshop kleur in een productieproces: 11 juni 2019
  • Introductie in Printed electronics & functional printing: 27 juni 2019

blokboek-printmedianieuws logo

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK