Na 3,5 jaar onderhandelen weer een grafische cao

BB151118 grafische CAOOp 17 november sloten werkgevers en vakbonden in Hoevelaken een principeakkoord over een nieuwe Grafimedia cao. De cao heeft een looptijd van 1 november 2015 tot 1 april 2018. Over die periode worden de lonen met 4 procent verhoogd. In februari 2016 wordt een eenmalige uitkering van duizend euro uitgekeerd.

Voorzitter van de werkgeversdelegatie Richard van den Berg: “Na ruim 3,5 jaar onderhandelen ligt er een verantwoord resultaat rekening houdend met de situatie in de bedrijfstak. De werknemers krijgen een faire loonsverhoging, die mede door de andere afspraken in dit akkoord betaalbaar is. Bovendien zetten we met dit akkoord een belangrijke stap naar een meer moderne cao. Met de vakbonden is afgesproken dat alle partijen dit principeakkoord met een positief advies ter goedkeuring zullen voorleggen aan hun achterban”.

FNV Kiem onderhandelaar: Bernard van Iren: “voor het eerst in 30 jaar hebben werknemers van drukkerijen op grote schaal actiegevoerd en gestaakt. Dat dit resultaat er nu ligt is te danken aan al die stakers.”
Gedurende de looptijd van de cao worden de feitelijke lonen verhoogd. Per 1 april 2016 met 1,5%, per 1 april 2017 met 1%, per 1 oktober 2017 met 1% en tot slot per 1 januari 2018 met 0,5%. Bedrijven kunnen onder strikte voorwaarden dispensatie aanvragen van deze collectieve loonsverhogingen.
Met de loonbetaling van februari ontvangen de werknemers een eenmalige uitkering van 1000 euro bruto.
Werktijdvermindering voor oudere werknemers was onder bepaalde voorwaarden al mogelijk (gedurende de twee jaar voorafgaand aan pensionering 80% werken, 90% loon en 100% pensioenopbouw). De regeling wordt uitgebreid met een keuzemogelijkheid om gedurende de vijf jaar voorafgaand aan pensionering 80% te werken met 85% loon en 100% pensioenopbouw. Werktijdvermindering wordt onder voorwaarden ook mogelijk voor het volgen van een opleiding of het verlenen van mantelzorg.
De definitie van pensioengevend salaris wordt aangepast, waardoor alleen nog de vaste loonbestanddelen onder het pensioengevend salaris vallen en niet langer de variabele bestanddelen.
Het nabestaandenpensioen wordt vanaf 1 januari 2016 volledig op risicobasis verzekerd. De pensioenpremie blijft als afgesproken op 19,5%.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK