Minder smartphones verkocht

Voor het eerst is het aantal verkochte smartphones gedaald. Dat heeft onderzoeksbureau Gartner becijferd. In het laatste kwartaal van 2017 zijn er wereldwijd 408 miljoen smartphones verkocht. Dat klinkt als heel veel, maar het is bijna 6% minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.
Gartner ziet twee oorzaken voor de krimp. Mensen die al een smartphone hebben, blijven dat toestel langer gebruiken. Ze stappen minder snel over op een vervangend toestel. En mensen die een eenvoudige mobiele telefoon gebruiken, waarmee ze alleen kunnen bellen en sms’en, twijfelen om over te stappen op een smartphone, omdat ze geen geschikte goedkope smartphones vinden.
Marktleider is het Zuid-Koreaanse Samsung, die in het laatste kwartaal van 2017 ruim 74 miljoen smartphones verkocht. Dat is overigens wel bijna 4% minder dan een jaar eerder. Apple is de op een na grootste verkoper van smartphones: met 73 miljoen stuks. Het Chinese Huawei, nummer drie van de wereld, zag wel een groei. Landgenoot Xiaomi verdubbelde zelfs bijna en stond vierde. In heel 2017 werden 1,5 miljard smartphones verkocht. Dat is 2,7% meer dan in 2016.
Android is verreweg het belangrijkste besturingssysteem. In 2017 draaide bijna 86% van alle verkochte smartphones op dat systeem. Android liep iets uit op iOS, het besturingssysteem van de iPhones. Op 14% van de smartphones zit iOS.

Bron: ANP

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK