Microsoft bouwde één van ’s werelds snelste supercomputers

Met de bouw van de nieuwste supercomputer komt Microsoft in de top-10 lijst te staan van de 500 snelste computers ter wereld. Opmerkelijk feit is dat de Microsoft machine onder de naam Azure Voyager-EUS2 op Linux (de Ubuntu variant) draait en dus niet op Windows.

Microsoft Azure

De Azure machine werkt op een indrukwekkende snelheid van 30 Petaflops per seconde (Pflop/s) en is gebaseerd op de AMD EPYC processor met 48 core. Alle 5280 processoren samen omvatten 253.440 cores. Microsoft kwam met deze prestaties binnen op nummer 10 van de top 500 lijst van best presterende computers in de wereld.

De Japanse Fugaku staat nog altijd op nummer 1 met maar liefst 7.630.848 cores en een snelheid van 442 Pflop/s.

Het Linux besturingssysteem domineert alle super-computers wereldwijd. In 1998 verscheen Linux voor het eerst in de lijst, maar anno 2021 heeft het besturings-systeem de nummer 1 positie. In 1993 werd Linux in de wereld van supercomputers nog gezien als een ‘stukje speelgoed’.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK