Merkonderzoeker Hendrik Beerda vindt ‘ommekeer’ in boekensector noodzakelijk

Merkonderzoeker Hendrik Beerda stelt dat de sector 16% van zijn ‘merkwaarde’ heeft verloren, waarvan de helft in de achterliggende coronaperiode. De krimp was al langer gaande door vergrijzing, maar corona gaf ‘extra snelheid’.

boeken

De onderzoeker zegt dat de sector zich te weinig richt op jongeren, waardoor de sector als ‘merk’ een oubollig imago zou hebben.

Het Boekensector Merkenonderzoek wordt elke twee jaar uitgevoerd door Hendrik Beerda Brand Consultancy, een organisatie die met het BrandAlchemy™ model een gestandaardiseerde methode heeft ontwikkeld om ‘merken’ qua ‘waarde’ en imago in te delen. De uitkomsten zijn dus niet direct gelinkt aan verkoopresultaten. Sinds 2006 zijn met BrandAlchemy™ 3.500 merken onderzocht en hebben 900.000 respondenten aan de merkenonderzoeken deelgenomen.

Beerda stelt dat met name de uitgevers zelf de grip op hun klanten verliezen, omdat de consument ‘het merk’ van de uitgever nog nauwelijks belangrijk vindt. Zo zou literair uitgever Querido maar liefst 42% aan merkwaarde hebben ingeleverd. Beerda zei dat ook prijzen in de branche, zoals De Zilveren Griffel aan merkwaarde inleveren.

Bron: inct (bewerkt)

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK