Meest waardevolle Nederlandse brands 2020

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de merken Shell, Philips en Heineken zijn dit jaar de meest waardevolle merken van 2020. Shell stond vorig jaar ook op nummer 1, maar Philips klom 2 plekken van 4 naar 2. Dat heeft alles te maken met de tranformatie van topbedrijf in consumenten-electronica naar een leider op het gebied van gezondheidstechnologie. De top-3 waardevolste merken zijn in totaal goed voor de helft (52%) van de totale waarde van de Nederlandse BrandZ Top-30.

Net als in de andere BrandZ-markten is de totale merkwaarde van de Nederlandse top-30 als gevolg van de coronacrisis wel geslonken, met 12% naar $81 miljard. In Nederland worden banken, reisorganisaties, olie- en gasbedrijven, verzekeringsmaatschappijen en bierbrouwers het hardst geraakt door de pandemie. Shell is nog goed voor $14,9 miljard, Philips groeide dit jaar 8.2% in merkwaarde naar $11,9 miljard en het merk Heineken is $11.6 miljard waard.

Brandz 2021 Top 10 Dutch BrandsVerdere groei zit vooral bij de merken die profijt hebben van de grotere thuisconsumptie. Zo is Douwe Egberts (nr. 19) het afgelopen jaar maar liefst 59% in merkwaarde gestegen. Daarmee is Douwe Egberts de snelste stijger in onze top-30. Ook concurrent Senseo (nr. 14) doet het hartstikke goed met een merkgroei van 35%. Andere topstijgers dit jaar zijn: Thuisbezorgd.nl (nr. 11), Action (nr. 13) en Bol.com (nr. 16).

Het rapport en de ranglijst met de hele BrandZ Top-30 meest waardevolle Nederlandse merken zijn nu online beschikbaar, net als het wereldwijde rapport.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK