Heineken meest effectieve reclame in 2020; 5 lessen

‘Cheers to all’ van Heineken is door consumenten beoordeeld tot ’s werelds meest creatief effectieve reclame van 2020. Vijf lessen van Kantar over de meest creatieve en effectieve reclames.

Beer 210197 1920

In heel 2020 heeft Kantar meer dan 10.000 reclames getest voor klanten over de hele wereld. Half april onthulde Kantar welke advertenties het meest effectief waren. Wat de Kantar Creative Effectiveness Awards anders maakt dan andere creativiteitsprijzen, is dat consumenten de jury vormen.

Uit de COVID-19 barometer-onderzoeken van Kantar bleek dat mensen wilden dat reclame tijdens de pandemie doorging, omdat het een gevoel van normaliteit gaf in een tijd van bijna 24-uur continu COVID-nieuws. Verder onderzoek toonde bovendien aan dat consumenten de inhoud van campagnes voor het grootste deel op dezelfde manier verwerken als voorheen. De adverteerders die standvastig bleven en investeerden in hun merk tijdens deze periode, zagen hun moed beloond.

De meest creatieve en effectieve reclames van 2020:

 MerkLandSpotBureau
 1HeinekenVSCheers to allPublicis
 2Bosch DuitslandAtinoC3 Creative Code and Content (Stuttgart)
 3Burger KingFrankrijkConsignes 2 Sécurity – The Retour Buzzman
 4SheaMoistureVSIt comes naturallyBBDO New York and JOY Collective
5SamsungVSMake their year, with Galaxy Buds LiveR/GA
 6 MilkaFrankrjkAnd a lot of MilkaDAVID Madrid
 7 GoogleVSFind your SceneGoogle Brand Studio
 8 TENAUKTENA Silhouette Washable UnderwearAMV BBDO, London
 9 TDCanadaKeeping your business moving forwardLeo Burnett
10 Adrealine RushRuslandMOREKAPIBARA

Check bij Kantar de rest van de lijst.

Uit de meer dan 10.000 reclames die gedurende het jaar werden geanalyseerd met Link, Kantars gevalideerde oplossing voor het testen van advertenties, kunnen we van de meest effectieve adverteerders vijf belangrijke lessen trekken:

  • Wees onderscheidend: Zorg dat je wordt opgemerkt en herinnerd in een wereld van overvloed aan advertenties. Jouw advertentie concurreert niet alleen binnen zijn eigen categorie, maar ook daarbuiten. Opvallen binnen de categorie is leuk, maar jezelf onderscheiden van alle andere reclame is waar het écht om gaat.
  • Koppeling met je merk: Zorg ervoor dat de aandacht die de advertentie trekt in dienst staat van het merk. Zorg dat je zogeheten branding cues goed zijn. Een verrassend aantal bedrijven vergeet deze basisregel.
  • Zinvol anders zijn: Om je marktaandeel te vergroten of een premium prijs te rechtvaardigen, moet jouw merk de functionele, emotionele en sociale behoeften van de consument in de categorie vervullen, EN het unieke ten opzichte van concurrenten goed weergeven.
  • Ontlok een emotionele reactie: Door de kijker iets te laten voelen, wint de advertentie aan betrokkenheid en wordt de natuurlijke neiging om reclame te blokkeren omzeild. Het heeft ook positieve effecten op de emotionele associaties met het merk.
  • Praat met je consument: Succesvolle marketeers kunnen zichzelf soms helemaal verliezen tijdens het creatieve ontwikkelingsproces van een campagne, waardoor ze de realiteit uit het oog verliezen. Luister daarom regelmatig naar feedback van kijkers.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK