Marketingactie met spaarmunten voor zelfstandige winkels

Spaarmunten die zo’n 20 zelfstandige winkeliers in Drenthe en Groningen collectief uitgeven… het lijkt een succesvolle marketingformule. De bewuste winkels hebben hun omzet het afgelopen jaar aanzienlijk zien stijgen. De website Spaarmunt.nl is dan ook het eerste jaar door meer dan 1,4 miljoen mensen bezocht. De betrokken partijen combineren op handige wijze een spaarprogramma, met een app en fysiek winkelbezoek.

“Er is een run op de spaarmunten,” stelt ondernemer Jan Huzen uit Nieuw-Weerdinge die Spaarmunt.nl opzette. Dit nadat een aantal winkeliers hem uitdaagde om een nieuw concept te bedenken, dat hen meer klanten zou opleveren. “De munten zijn niet aan te slepen. Consumenten maken elkaar helemaal gek!” Er zijn inmiddels meer dan 1.000 klanten van Zwolle tot ver boven de stad Groningen die op de website Spaarmunt.nl het initiatief ondersteunen.

Zo’n 20 zelfstandige winkeliers in Drenthe en Groningen geven de spaarmunten uit. Ze blijken een effectief middel in de strijd om de gunst van de consument. Kleine middenstanders hebben het vaak moeilijk, door toenemende internetaankopen en de concurrentie van grootwinkelbedrijven. Met de introductie van de spaarmunt, in combinatie met een mobiele app, kiezen winkeliers de aanval. Tien maanden geleden werden de eerste 5.000 munten uitgegeven. Inmiddels zijn er zo’n 40.000 in omloop. De laatste maand is het aantal verdubbeld. Uit onderzoek onder 300 consumenten blijkt ruim 95% de voorkeur te geven aan winkels waar ze collectief kunnen sparen. Klanten krijgen bij aankoop munten, waarmee ze bij andere deelnemende winkels gratis producten kunnen halen. Winkeliers kunnen de munten die ze innen ook verzilveren. De waarde ervan is namelijk voor 100% geborgd. Maar de meesten geven ze weer vol enthousiasme uit aan klanten. Via een app kunnen consumenten direct zien waar de munten ingeleverd kunnen worden voor welke producten.

Eigenaar Hans Tuin, van snackbar ’t Smikkelhuus in Hoogeveen, merkt dat de spaarmunten erg populair zijn. “Ik heb zelfs klanten uit andere plaatsen, die speciaal voor de spaarmunten naar ons toe komen.” Volgens Hans Tuin kan een ondernemer beter spaarmunten uitgeven dan korting geven. “Ik zou zeggen: schaf de korting af en doe mee met Spaarmunt.nl. Hoe meer ondernemers mee doen, des te meer de spaarmunten gaan leven. Ik heb een klant die bij mij al 350 munten heeft gespaard. Als hij er 800 heeft, kan hij gratis een tv gaan halen in Emmen.” Dat is de zaak van Bert Schomaker, Schomaker TV-Audio-Witgoed, die sinds drie maanden meedoet met Spaarmunt.nl en er razend enthousiast over is. Hij ziet het steeds drukker worden in zijn zaak. “Spaarmunten uitgeven levert ons omzet op. Mensen vinden zo’n fysieke munt leuk. Ze geven toch een ander gevoel dan een digitaal pasje.” Hij merkt dat mensen over de munten praten. “Er is veel mond-tot-mondreclame.” Wel is het belangrijk dat er nog meer winkeliers meedoen, stelt hij. “Zo kun je namelijk ook reclame voor elkaar maken.”

“Veel winkeliers nemen nog een afwachtende houding aan en moeten er nog even mee vertrouwd raken, aldus Jan Huzen.” Maar hij is ervan overtuigd dat het de winkelier is die de voorzet moet geven aan de consument. “Met alleen ‘winkel lokaal’ of dergelijke oproepen ben je er niet. Het is een tijd waarin winkeliers hun krachten moeten bundelen rond een leuk concept. Dan gaat de rest bijna vanzelf. Klanten attenderen familie, buren en vrienden op de spaarmunten. Dat gaat inmiddels als een lopend vuurtje rond, en dat is voor de zelfstandige winkelier natuurlijk de mooiste reclame die je maar kunt voorstellen.”

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK