‘Marketeers profiteren van opbreken Facebook en Google’

Steeds vaker klinkt de oproep om Meta en Google op te breken. Mochten deze plannen doorgaan, dan zouden marketeers hiervan profiteren. Dat stelt Boris Schellekens, CEO en oprichter van TraceDock, een start-up die zich bezighoudt met privacy-vriendelijke en cookieless-marketing.

Facebook Meta

Meta (tot voor kort Facebook) en Google hebben de afgelopen jaren een duopolie op de advertentiemarkt verkregen. Ze verdelen 70 procent van de online reclamebudgetten wereldwijd. Schellekens vraagt zich af hoe transparant en ethisch de advertentiediensten van Facebook en Google zijn: “Alle macht en verantwoordelijkheid ligt bij Meta en Google. Allereerst zijn ze verantwoordelijk voor de content op hun platforms. Google moet goede zoekresultaten leveren en Meta modereert de content op haar platforms. Tegelijkertijd verkoopt het advertenties op deze platforms. Dat zorgt voor perverse prikkels: maar één bedrijf houdt zich bezig met zowel content als de advertenties. Ze verkopen niet alleen advertenties, maar zeggen ook de impact ervan te kunnen meten. De slager keurt dus zijn eigen vlees.”

Schellekens: “Marketeers raad ik aan om websitedata in een eigen customer-data-platform te analyseren; dat is een goed alternatief voor evaluaties in Google Analytics en Meta.”

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK