Belgische media gaan samen gevecht met Google en Facebook aan

Maar liefst negen media- en telecombedrijven in België slaan de handen ineen rondom de verspreiding van gepersonaliseerde reclame. Ook het Belgische Mediahuis en DPG Media (voorheen Persgroep) doen mee.

Of de consument nu zo blij moet zijn met deze ontwikkeling valt nog te bezien. De 9 bedrijven zeggen de profielen van hun abonnees te gaan delen, op basis waarvan ze digitale gepersonaliseerde advertenties gaan aanbieden op de website van de diverse bedrijven. Ze praten dan over ‘preciezer afstemmen op de doelgroep’. Ze bedoelen echter inkomsten ’terughalen’ bij Google en Facebook. Het beschermen van de belangen van de consument is niet de prioriteit.

Initiatief gestart onder de naam Belgian Data Alliance

Tachtig procent

Google en Facebook halen samen 80% van de markt voor digitale advertenties binnen, in België is die markt ca. 1 miljard euro groot. Dus er is slechts 200 miljoen euro ruimte voor alle andere spelers samen. Het is overigens nog maar de vraag of de belangen van de 9 partijen op één lijn zijn te krijgen. Zo zijn er ongetwijfeld verschillende belangen bij Mediahuis en DPG Media. Het initiatief kwam van telecomoperator Proximus, een geheel ander type bedrijf in vergelijking tot de twee grote krantenbedrijven uit België, die beiden ook belangen hebben in Nederland.

Prematuur

In de wandelgangen wordt het ‘grootste’ project dan ook nog wel prematuur genoemd. Proximus lijkt zich, volgens de berichtgeving in de Belgische krant De Tijd, vooral op de vlakte te houden over wat er precies de komende maanden gaat gebeuren. Volgens journalist Pieter Haeck hebben bedrijven in de telecom- en uitgeefbranche geen beste reputatie, daar waar het gaat om samenwerking. Hij memoreerde het initiatief dat de Vlaamse uitgever in 2012 bedachten voor één eenduidige login voor alle nieuwssites. In 2017 werd dat project in stilte afgevoerd. Vorig jaar werd een Vlaamse Netflix bedacht, waarop alle Vlaamse content zou worden aangeboden. Ook dat mislukte.

Bron: De Tijd

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK