Manroland Goss Group tevreden met eerste boekjaar

Een jaar na de fusie tussen Manroland web systems en Goss International kijkt het nieuwe bedrijf nu terug op een ‘succesvol’ 2018. Met een gezamenlijke omzet van 293 miljoen euro en een orderportefeuille van 327 miljoen euro zegt de fabrikant van offsetrotatiepersen er goed voor te staan.

Het bedrijf streeft vooral naar uitbreiding van het bestaande marktaandeel. Maar zij zoeken tevens naar toepassingen op het gebied van flexo voor het aantrekkelijke segment verpakkingen. Daarnaast is manroland Goss actief met zowel automatisering (Harland Simon-activiteiten) en ook preventief personderhoud en gebruikte machines en reserveonderdelen (dit laatste met name door de overname van GWS in Waalwijk).

Deutscher Drucker

Het Duitse vakblad Deutscher Drucker relativeert de mooi berichten van het bedrijf. ‘In maart 2018, toen de fusieplannen werden aangekondigd, rapporteerde Goss nog een jaaromzet van ongeveer 172 miljoen euro. Manroland web systems rapporteerde in 2016 een omzet van 242 miljoen euro. Dat komt opgeteld neer op ongeveer 414 miljoen euro. Dit zou betekenen dat de gezamenlijke omzet binnen twee jaar met ongeveer 30 procent zou zijn gedaald.’ Grafisch Nieuws (België) zegt dat de oorzaak is gelegen in het feit dat Contiweb (voorheen een dochteronderneming van Goss) niet meeging in het nieuwe fusiebedrijf. Die omzet is dus uit het totaalplaatje gehaald.

Rotatiepersen Heidelberg

Goss nam al in 2004 de rotatieactiviteiten over van Heidelberg. En in 2010 ging het Amerikaanse bedrijf over in Chinese handen (Shanghai Electric). En in 2015 werd het weer verkocht aan de private equity firma American Industrial Partners (AIP). Tot slot werd Manroland web systems begin 2012, toen het bedrijfsonderdeel door persenbouwer manroland verkocht aan de Possehl Group. Complexe constructies. In ons land opereren beide bedrijven vanuit één bedrijfspand in Amsterdam.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK