Mac na 40 jaar nog steeds springlevend

De historie van de Macintosh was vooral in de beginperiode een route met vooral intern te nemen hobbels. Verschillende ontwikkelteams ‘streden’ met elkaar voor de lancering van nieuwe producten. De Mac won en is na 40 jaar niet meer weg te denken in de PC wereld. Ondanks het feit dat de Mac nog altijd een niche positie inneemt.

First Mac

De optelsom van alle PC/Windows gebruikers is onomstotelijk groter dan het marktaandeel van de gehele Mac productportfolio. Toch heeft de Mac voor grote doorbraken gezorgd in uiteenlopende media sectoren en daarbinnen vanaf creatie tot en met productie. De Mac zoals deze in 1984 werd gelanceerd werd vooral gericht op de creatie en productie van tekst en beeld. In die tijd werkte de grafische branche vooral met de bekende high-end pagina opmaak systemen van Hell, Scitex, Crosfield en Screen. Tonnen kostende werkplekken met een (achteraf bezien) nogal gebrekkige tekst-beeld integratie afkomstig van veelal Linotype, Berthold en Scangraphic.

De Mac zorgde voor een complete ommekeer in die keten en kwam aanvankelijk als DTP hulpje de grafische industrie binnen, vaak met een wat lacherige houding van de toen nog op high-end gerichte medewerkers. Het veranderde snel, toen de eerste high-end belichter van Linotype door middel van een RIP werd gekoppeld en in staat was tekst en beeld op films te belichten in CMYK. Daarna is het hard gegaan…… De Mac is nog steeds het standaard werkgereedschap binnen menig grafische omgeving.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK