Lokale Amerikaanse kranten lijden onder importheffing papier

De extra importheffing op Canadees krantenpapier, die de regering van de Amerikaanse president Donald Trump in januari besloot in te voeren, zorgt voor problemen bij talloze lokale printmedia. Dat stelt The New York Times. Door de extra heffing krijgen publicaties in zwaar weer het nog moeilijker, wat leidt tot ontslagen, een lagere verschijningsfrequentie en zelfs het sluiten van een lokale krant.

De door de heffing hogere kosten van krantenpapier doen onder andere pijn bij The Gazette, een krant in de plaats Janesville (Wisconsin). Door de prijsstijging loopt de prijs van het drukken op tot 740.000 dollar op jaarbasis. Om dat te compenseren heeft The Gazette inmiddels ontslagen aangekondigd en de krant dunner gemaakt. “We betalen een enorme prijs”, stelt uitgever Skip Bliss. “Ik ben bang dat we een hele moeilijke tijd tegemoet gaan, en dat er wel wat publicaties gaan omvallen.”

The Gazette is niet de enige krant die het lastig heeft door de importheffing die president Trump heeft ingesteld, om Amerikaanse bedrijven te beschermen tegen wat hij ziet als oneerlijke concurrentie uit het buitenland. Zo heeft The Jackson County Times-Journal in de staat Ohio, mede vanwege de verhoogde tarieven, de deuren moeten sluiten. Een dozijn andere kranten heeft zijn verschijningsfrequentie teruggeschroefd, blijkt uit onderzoek van de actiegroep Stop Tariffs on Printers & Publishers.

Volgens onderzoek van de Charles River Association, zal de prijs van papier in de Verenigde Staten de komende twee jaar met meer dan dertig procent gaan stijgen. Dat zorgt voor een totale extra kostenpost van een half miljard dollar voor Amerikaanse kranten.

Bron: Villamedia

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK