Amerikaanse kranten ondervonden hinder van malware

Onder andere de Los Angeles Times en de San Diego Union Tribune hadden afgelopen zaterdag last van een malware ‘aanval’ in een aantal  gemeenschappelijke servers, waardoor ook de regionale edities van Wall Street Journal en New York Times pas later, en in aangepaste vorm, konden worden gedrukt en gedistribueerd.

Gebouw Los Angeles Times

Uitgever Tribune Publishing onderzoekt het voorval, waarbij de malware kon voorkomen dat opgemaakte kranten bij de verschillende drukkerijen konden worden afgeleverd. Vanwege de ‘infectie’ werd de uitgave van de Chicago Tribune zonder overlijdensberichten en bepaalde advertenties gedrukt, terwijl andere kranten van Tribune Publishing een beperktere zaterdagkrant hadden die op zondag werd bezorgd. Hoeveel abonnees van de uitgeverij hun krant door de infectie te laat ontvingen, is niet bekend.

De uitgever zegt dat persoonlijke gegevens van abonnees en adverteerders door de malware niet in gevaar zijn geweest.

De aanval zou gaan om Ryuk-ransomware, die wordt toegeschreven aan de Lazarus Group, een hackersgroep die voor Noord-Korea werkt. Deze ransomware wordt bij gerichte aanvallen ingezet, net zoals de bekendere SamSam-ransomware. Slachtoffers moeten vervolgens grote bedragen betalen voor het ontsleutelen van bestanden op getroffen systemen. Securitybedrijf Check Point claimde eerder dit jaar dat de ransomware afkomstig is van dezelfde groep aanvallers die eerder Sony Pictures aanviel.

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK