Amerikaanse zondagskrant niet gedrukt vanwege ransomware

De zondagseditie van de Watertown Daily Times  is afgelopen weekend getroffen door ransomware, waardoor de krant niet kon worden gedrukt en verspreid. In een verklaring stelt Johnson Newspaper dat het om de Ryuk-ransomware gaat, die zich zaterdag snel door het bedrijf verspreidde.

De ransomware wist de servers te infecteren die intern worden gebruikt om content te delen voor kranten in Watertown, Hudson en Massena. Servers waarop de gegevens van abonnees en e-mail staan werden niet getroffen. De ransomware wist tevens de computers te infecteren die een machine aansturen voor het maken van de platen voor de drukpers.

Hierdoor kon de nieuwssectie, sport en zondagseditie niet op zaterdag worden gedrukt. Het personeel van de uitgeverij probeerde vervolgens een nieuwe server op te zetten om de machine aan te sturen, maar dit nam teveel tijd in beslag om de krant zondagochtend te kunnen bezorgen.

Eind vorig jaar werd ook uitgeverij Tribune Publishing door de Ryuk-ransomware getroffen, waardoor de zaterdageditie van verschillende Amerikaanse kranten later en in aangepaste vorm bij abonnees terechtkwam. Volgens securitybedrijf FireEye wordt Ryuk door andere malware, genaamd Trickbot, geïnstalleerd. Deze malware verspreidt zich weer via Office-documenten die van malafide macro’s zijn voorzien.

Bron: security.nl

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK