KVGO: minder faillissementen, meer vacatures in grafimedia

trendHeeft de grafimedia het dieptepunt van de crisis bereikt? Wel als we de Grafimedia in Cijfers 2015 van het KVGO mogen geloven. In dit vandaag verschenen rapport meldt de brancheorganisatie onder meer een daling van het aantal faillissementen; van 140 in 2010 tot 75 in 2014. En het KVGO verwacht dat de daling doorzet.
Ook meldt het rapport een kleine stijging van het aantal (bedrijven met) vacatures, ook al ligt het aantal vacatures nog ver onder het niveau van voor 2008. Vergrijzing is een blijvende trend in de grafimedia; de gemiddelde leeftijd is 45 jaar, dat was in 2000 nog 39 jaar.
Het ledental van de werkgeversorganisatie KVGO blijft overigens jaar op jaar dalen; begin 2015 telde deze brancheorganisatie 1.096 leden. Dat waren er in 2001 nog 2.754.

In het eerste kwartaal van 2015 stonden 3.320 grafische bedrijven ingeschreven bij de KvK, waarvan 52% zzp’ers. De verdeling is als volgt:

  • prepressbedrijven: 525
  • drukkerijen: 2265
  • verpakkingsdrukkerijen: 25
  • grafische afwerking: 505

Bron: KVGO

Lees ook: Rabobank: nu nog krimp, kansen in de toekomst


 

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK