Joh. Enschedé maakt intelligente postzegels

Intelligentie in combinatie met papier, het lijkt in een stroomversnelling te komen. Waardepapierdrukker Joh. Enschedé in Haarlem komt met slimme postzegels. Van augmented reality tot blockchain, RFID en NFC-chips. In 2021 worden vijf van deze producties doorontwikkeld en uitgebracht door postale organisaties over de gehele wereld.

Royal Joh. Enschedé Picture Innovations

Voor de consument betekenen deze innovaties dat ze met een postzegel interactieve ervaringen kunnen ontsluiten, of met een postzegel hun verzending kunnen volgen en traceren. Postale organisaties kunnen met de digitale technologie vervalsing voorkomen, processen optimaliseren en hun klanten extra functionaliteit aanbieden.

AR

Zo werd in oktober 2020 door PostNL een zegel met Augmented Reality (AR) geïntroduceerd, waarmee Martin Garrix via een app een virtueel ‘huiskamer’-concert geeft. Met AR kunnen digitale ervaringen aan een bestaande zegel worden toegevoegd, waarmee deze ook na gebruik zijn waarde blijft behouden voor de ontvanger en filatelisten.

NFC

Dit gaat ook op voor de ‘Personal Message Stamp’. Hierbij wordt een kleine, onzichtbare NFC (Near Field Communication) chip in de postzegel verwerkt, waarmee de zender een boodschap kan opnemen die de ontvanger via de NFC-functie op de smartphone kan afspelen.

Crypto

In december 2020 volgde de uitgifte door de United Nations van hun Crypto Stamp, een fysieke zegel met een digitaal broertje die gekoppeld is aan het Ethereum block chain netwerk. Met een QR-code en een cijfercode wordt eigenaarschap vastgelegd in een persoonlijke ‘wallet’, een digitale portemonnee. De postzegel is niet alleen een fysieke postzegel, maar ook een verhandelbaar digitaal verzamelobject.

RFID

De Smart Stamp voor de Finse post werd doorontwikkeld door KJE en heeft een 3-wegs identificator, waarmee poststukken gevolgd en getraceerd kunnen worden. Elke zegel heeft een Datamatrix code en RFID-chip. Voor posterijen biedt dit een alternatief voor aangetekende post.

CODE

De DMC-postzegel gebruikt naast datamatrixcodes (DMC), speciale inkt, waarmee zichtbare en onzichtbare kenmerken in de postzegel zijn verwerkt. Met de DMC’s heeft elke postzegel één unieke code die maar één keer kan worden gebruikt, waarmee vervalsing wordt voorkomen. Met het toevoegen van track en trace functionaliteit, is deze postzegel uniek in zijn soort en een alternatief voor aangetekende post voor postorganisaties.

Bron: persbericht

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK