Jarenlang procederen uit schaamte: boete ‘slechts’ 13.000 euro

De Telegraaf publiceerde vandaag een artikel waarin Drukkerij Joh. Enschedé en papierproducent XLPapier door de ACM een boete opgelegd hebben gekregen van 13.000 euro. Jaren van procederen ging daaraan vooraf. Wat gebeurde er?

Het betrof nogal oude prijsafspraken omtrent luxe papierproducten die door notarissen werden gebruikt voor onder andere koop- en hypotheekakten. De boete werd vier jaar geleden al opgelegd. Volgens De Telegraaf waren er twee papierleveranciers bij betrokken, die uit schaamte bleven procederen om openbaarheid van hun namen te voorkomen.

Jea Amsterdam

Nu zijn de namen toch bekend. Drukkerij Joh. Enschedé maakte destijds vanuit Amsterdam (JEA) prijsafspraken met het Centraal InkoopBureau (CIB) en XLPapier (XLP). Ze deden dat om onderlinge concurrentie te beperken. CIB en XLP zouden volgens De Telegraaf met JEA hebben afgesproken dat zij maximaal 5% onder de prijs van JEA zouden gaan zitten. CIB en XLP wilden rond 2006 namelijk ook zelf papier aan notarissen gaan verkopen. Daarmee zou ongewenste concurrentie voor JEA gaan ontstaan. De afspraken om niet met elkaar de concurrentie aan te gaan begon in 2007, XLP deed vanaf 2008 mee. In april 2013 stopten de afspraken na pakweg 6 jaar.

Boete verdeeld

Het CIB meldde zich bij ACM en heeft dus geen boete opgelegd gekregen uit ‘beloning’ voor de melding. Er blijft nu na ruim 7 jaar ‘gedoe’ een betrekkelijk lage boete van 13.000 euro over, te verdelen over JEA en XLP, waarbij de boete voor de laatste lager uitviel (details niet bekend) omdat zij meewerkten met het onderzoek van ACM.

Bron (bewerkt): De Telegraaf

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK