Apple moet Ierse fiscus 13 miljard euro betalen

BB160830 apple-ierlandDe Ierse fiscus moet 13 miljard euro van Apple terugvorderen. Dat is volgens EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) het belastingvoordeel dat de Amerikaanse elektronicagigant jarenlang illegaal heeft genoten in Ierland, waar Apple zijn Europese hoofdvestiging heeft.
Twee jaar geleden opende de commissie een onderzoek naar de overeenkomsten die Apple in 1991 en 2007 met de Ierse fiscus sloot. “Dat onderzoek heeft aangetoond dat Ierland vele jaren voordelen aan Apple heeft gegund, waardoor het bedrijf substantieel minder hoefde af te dragen dan andere bedrijven. Met deze voorkeursbehandeling betaalde Apple effectief 1 procent belasting over zijn Europese winsten in 2003, afnemend tot 0,005 procent in 2014”, aldus Vestager. “Lidstaten kunnen geen belastingvoordelen geven aan geselecteerde bedrijven, dat is verboden onder de EU-regels voor staatssteun.”

13 miljard euro is een enorm bedrag. Maar nabetaling zal Apple nauwelijks pijn doen. In boekjaar 2015 behaalde het een netto winst van omgerekend tegen de huidige dollarkoers 47,8 miljard euro. Momenteel heeft het op kortlopende rekeningen en aan deposito’s en beleggingen 215 miljard dollar (192,5 miljard euro) aan kapitaal binnen handbereik. Alleen al aan liquide middelen heeft het 16,7 miljard dollar op de balans staan. Met die omgerekend 15 miljard euro kan Apple de boete dus ‘out of pocket’ betalen, als het moet.

Overigens zal Apple ongetwijfeld eerst in beroep gaan, al heeft het nog niet officieel gereageerd.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK