Nieuw bankbiljet van 50 euro

Sinds deze week is er een nieuw biljet van 50 euro in omloop. Nieuwe echtheidskenmerken zijn onder meer: het portretraampje met een hologram van een mythologisch figuur, dat heeft het biljet van 20 euro overigens ook al. Ook kent het nieuwe 50 eurobiljet voelbare inktlijnen en een smaragdgroen oplichtend cijfer 50, dat te zien is bij het schuin houden van het biljet.
Het nieuwe biljet moet de 8 miljard oude 50 eurobiljetten gaan vervangen. Het 50 eurobiljet is het meest vervalste bankbiljet in Europa. Alleen al in Nederland zijn 47.000 vervalsingen onderschept.
Het is de Nederlander Ton Roos, directeur bankbiljetten bij de ECB, die het nieuwe biljet heeft bedacht. Hij is met zijn team daar 2 tot 3 jaar mee bezig geweest. Er zullen in totaal 9 miljard nieuwe 50 eurobiljetten in omloop worden gebracht. In de pilotfase worden 20 miljoen biljetten gedrukt. Uiteindelijk zullen de bankbiljetten bij meerdere drukkerijen in Europa worden gedrukt.
Volgens De Telegraaf moet men nog wennen aan het nieuwe biljet. De krant citeert marktkooplui op de Albert Cuyp, die het biljet een ‘neppert’ noemen, omdat het er niet echt uitziet. Ook zouden valsgelddetectoren massaal foutmeldingen geven.
RTLnieuws/nos

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK