Irma Boom krijgt Johannes Vermeer Prijs

Logo RijsksmuseumGrafisch ontwerpster Irma Boom krijgt dit jaar de Johannes Vermeer Prijs. Aan de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten is een bedrag van honderdduizend euro verbonden, dat moet worden besteed aan een project op het werkterrein van de winnaar.

Boom verwierf internationale bekendheid met haar boekontwerpen. Daarnaast ontwerpt zij ook huisstijlen, jaarverslagen, kalenders en postzegels. Ze was recentelijk onder meer verantwoordelijk voor de huisstijl waarmee het Rijksmuseum in Amsterdam zich na de jarenlange verbouwing presenteerde.

De jury onder leiding van oud-minister Ernst Hirsch Ballin roemt Booms ongeëvenaarde verdiensten op het gebied van het grafisch ontwerpen. Het is vooral de artistiek opvallende en inhoudelijke manier waarmee Boom boeken ontwerpt die in het oog springt. Haar ontwerpen zijn volgens de jury ‘kleine of grotere kunstobjecten die tot lezen verleiden en verwonderen’.

De prijs wordt over twee weken uitgereikt door minister Jet van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker. Boom krijgt naast het geld ook een glazen sculptuur.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK