iPhone 15 jaar ‘jong’

Deze week was het 15 jaar geleden toen Apple’s CEO Steve Jobs de eerste versie van de iPhone presenteerde in een tijd waarin onder andere Nokia, BlackBerry en Palm het speelveld bepaalden.
Apple concentreerde zich vooral op het gebruiksgemak met een soft keyboard en een groot scherm.

First Iphone

Maar de eerste versie was verre van ideaal. De ‘fout’ die Apple maakte was geen 3G in te bouwen, een fout die wel snel werd opgelost, maar de eerste versie dus zeker niet maakte tot een wereldhit. Het duurde enige tijd voordat de iPhone wereldwijd beschikbaar was.

Van de eerste versie werden er ‘maar’ 4 miljoen gemaakt. Bezitters van die eerste versie bezitten nu een collectors item met vaak een waarde van rond de 10.000 dollar (mits volledig werkend en geen beschadigingen).

Het waren vooral iPod-gebruikers die de overstap maakten naar de iPhone. Destijds was het kunnen bellen nog een belangrijke eigenschap van de iPhone. Tegenwoordig wordt ‘gewoon bellen’ nog nauwelijks gebruikt.

September afgelopen jaar werd het aantal van 2 miljard verkochte iPhones bereikt.

De AppStore werd een enorm succes. Ontwikkelaars stelden hun apps, al dan niet tegen betaling, beschikbaar in de Apple AppStore. Anno 2022 is er nog steeds discussie over de afdracht van 30% aan Apple voor apps die door eindgebruikers gekocht worden.

In de eerste jaren volgden de modellen elkaar in hoog tempo op, met tal van innovaties. Tegenwoordig is het toevoegen van innovaties ook lastig voor Apple, de concurrentie is soms net iets sneller. Toegegeven, Apple maakt het allemaal net iets gelikter qua bediening, maar erg veel innovatie laat de iPhone niet meer zien.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK