Intergraf roept industrie op zich te verenigen tegen de ‘digital only’-benadering in wetgeving

De Europese sociale partners die bedrijven en werknemers in de grafische en papiersector vertegenwoordigen, Intergraf, Cepi, UNI Europa Graphical, FEPE en IndustriAll Europe, hebben een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin ze hun zorgen uiten over de toenemende promotie van digitale documenten en communicatie als standaardoptie in de Europese wetgeving.

De afgelopen jaren heeft de nadruk van de Europese Commissie op de digitale transitie in verschillende EU-wetgeving geleid tot verwijzingen naar de eliminatie van bedrukte papierproducten. Bijvoorbeeld in de context van industriële producten, medische producten en andere consumenteninformatie. De auteurs van de gezamenlijke verklaring benadrukken dat hoewel zij het belang van de digitale transitie erkennen, het essentieel is om te onthouden dat ‘digital by default’ of ‘digital only’ benaderingen niet neutraal zijn. De bevordering van digitale technologieën boven gedrukt papier kan tot sociale uitsluiting leiden, vooral onder ouderen, personen met een handicap, mensen met een beperkt inkomen en mensen zonder digitale basisvaardigheden, ruim een​​derde van de EU-burgers. 

Intergraf All Logos
De partners

De partners onderstrepen ook de duurzaamheid en circulariteit van papier en print en benadrukken hun rol in de Europese circulaire economie. Papier is gebaseerd op hernieuwbare grondstoffen, vervaardigd met voornamelijk hernieuwbare energie, en heeft een recyclingpercentage van 71,4%. Ondertussen wordt de ecologische voetafdruk van digitale oplossingen zelden erkend. Digitaal heeft een hoog direct energieverbruik, door het gebruik van datacenters en servers en draagt ​​bij aan het groeiende probleem van elektronisch afval in de EU. 

De gezamenlijke verklaring lees je hier.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK