Inkt verandert van kleur door adem

inktChinese wetenschappers hebben een inktsoort ontwikkeld die van kleur verandert als de luchtvochtigheid sterk verandert. Hiermee kan bijvoorbeeld de echtheid van een bankbiljet worden vastgesteld, simpelweg door er tegen te ademen. Dit zou veel efficiënter en voordeliger zijn dan eerdere manieren om via kleurverandering valse van echte bankbiljetten te onderscheiden. Het drukken met colloïdale, fotonische kristallen die de kleurverandering mogelijk maken was totnogtoe heel duur. De Chinese wetenschappers zijn erin geslaagd dit via inkjetdruk te doen. De kleur van het gedrukte papier verandert door nitrogeen en ethanol-damp. De kleurverandering zou al optreden wanneer men lucht over het papier blaast, wat de toepassing voor het checken van de echtheid van bankbiljetten snel en goedkoop maakt. Ook wordt gedacht aan toepassingen met biosensoren, optische communicatie en zonnecellen.
bron: Drupa.com

 

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK