In januari 2023 einde PostScript Type 1 lettertypeformaat

De Adobe Creative Cloud producten zullen vanaf die datum aanwezige Type 1 fonts niet meer herkennen binnen de in gebruik zijnde applicaties. Het verdwijnen van Type 1 ondersteuning werd afgelopen januari al aangekondigd.

Wellicht heeft het verdwijnen van de Pantone Colour Library meer aandacht gekregen dan de aankondiging dat ook Type 1 niet meer ondersteund worden. Het is echter voor te stellen dat er wereldwijd nog miljoenen documenten bestaan die op Type 1 fonts zijn gebaseerd.

Type 1 Adobe

Het Type 1-formaat dateert van 1984 en de begindagen van desktop publishing, en werd ontwikkeld voor de PostScript-paginabeschrijvingstaal. Het was het de facto formaat totdat PDF Postscript begon uit te faseren en het OpenType formaat in 1996 werd ontwikkeld als een formaat dat met PDF zou werken en crossmediaal gezien meer universeel ingezet kon worden voor zowel beeldschermen als print.

Type 1 werkt al niet binnen Photoshop 23, de laatste versie, waardoor de melding ‘ontbrekende lettertypes’ verschijnt. Vanaf januari zal dezelfde melding verschijnen in InDesign en Illustrator. Bestaande PDF-bestanden met ingesloten lettertypes zullen worden afgedrukt, maar kunnen niet worden bewerkt, bijvoorbeeld om een prijs of een ander klein detail te wijzigen, aangezien het lettertype dan feitelijk niet meer bestaat.

Belangrijk om tijdig in te spelen op deze situatie.

Analisten zeggen dat Type 1 nog veelvuldig wordt gebruikt, sommigen zeggen zelfs nog in 25% van alle gevallen, vanwege de hoge licentiekosten om over te schakelen naar OpenType.

Preflighting-toepassingen kunnen controleren op de aanwezigheid van Type 1-lettertypes en met een geschikte extensie de juiste vervanging kunnen bieden, indien aanwezig.

Bron: Adobe

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK