Helft zzp’ers zag vraag flink teruglopen

Adformatie publiceerde deze week een onderzoek van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO, gehouden onder een zeer uiteenlopende groep van 8000 zelfstandige ondernemers in de mediaketen.

Freelancer

Positief nieuws is dat de vraag langzaam maar zeker weer toeneemt, maar daarin kan een mogelijke ’terugkeer’ van de coronabesmettingen zeker een negatieve invloed op gaan krijgen, als met name festivals en evenementen hun deuren weer moeten sluiten.

Veel van de zzp’ers hebben pogingen ondernomen nieuwe diensten of producten aan te bieden. In het artikel van Adformatie werd niet ingegaan op de aard van die vernieuwing. Wel werd zoveel duidelijk dat de ondernemers de aanvullende diensten en/of producten ook na het volledige aflopen van de crisis, aan de markt zullen blijven aanbieden.

Online marketeers

Kim Trotz, co-founder van freelance-collectief Qommunity, zei dat het beroep ‘online marketeer’ een uitzondering vormde op de malaise onder de zzp’ers. De vraag naar die expertise kende volgens hem geen enkele tegenslag. Uit het artikel bij Adformatie: Volgens CBS is het percentage zelfstandig ondernemers dat zich zorgen maakt over de toekomst van hun bedrijf tussen 2019 en 2021 toegenomen: van 46 naar 52. Desondanks is het leeuwendeel van de zzp’ers tevreden met zijn werk. Ook dat onderschrijft Trotz: “Steeds meer mensen durven toch vrijheid boven zekerheid te kiezen, en daar helpen wij bij. Ook verbinding en zekerheid hoort namelijk bij het freelance leven.”

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK