Groei e-bookmarkt met Kobo Plus

Onbeperkt boeken ontdekken en lezen, met die belofte lanceerden Rakuten Kobo en Bol.com een jaar geleden het e-bookabonnement Kobo Plus. Beide partijen kijken terug op een succesvol eerste jaar: sinds de introductie groeit digitaal lezen bij deze partijen twee keer zo hard. Het grote aanbod en het gebruiksgemak van Kobo Plus maken dat inmiddels meer dan 125.000 lezers in Nederland en België Kobo Plus hebben geprobeerd, en dat maar liefst driekwart van deze gebruikers na een proefperiode van een maand overgaat op een betaald abonnement.

Voor de ontwikkeling en het aanbod van Kobo Plus werken de bedrijven nauw samen met Nederlandse en buitenlandse uitgeverijen. Het aanbod is in een jaar tijd uitgebreid van 18.000 naar ruim 200.000 titels. “We hadden goede verwachtingen van Kobo Plus en zijn ontzettend blij dat we van een succesvol eerste jaar kunnen spreken. We krijgen enthousiaste reacties, van zowel gebruikers als partners. Gebruikers geven gemiddeld 4,5 uit 5 sterren aan Kobo Plus, en noemen de vrijheid van digitaal lezen, het gebruiksgemak en het aanbod als grote pluspunten,” aldus Kiki Lauwers, director Lezen & Leren bij Bol.com. “Al vanaf de eerste dag was Kobo Plus het grootste en breedste e-bookabonnement van Nederland en België, en dankzij de goede samenwerkingen is het aanbod sindsdien iedere week gegroeid. En het blijft groeien.”

Groei e-bookmarkt en terugdringen illegaal downloaden
De verwachting was, dat een goed en eenvoudig te gebruiken e-bookabonnement piraterij terugdringt, zoals muziek- en filmstreamingsdiensten dat ook hebben gedaan. Een jaar na lancering stellen Kobo en Bol.com dat het effect van Kobo Plus, op het tegengaan van illegaal verspreiden van ebooks, inderdaad positief is. Uit cijfers blijkt dat 60 procent van de Kobo Plus gebruikers niet eerder een e-book via Bol.com of Kobo kocht. Dit duidt erop dat Kobo Plus een nieuw lezerspubliek aantrekt, en zelfs lezers bereikt die eerder e-books illegaal lazen. Bij de verkoop van Kobo e-readers zagen Bol.com en Kobo vóór de introductie van Kobo Plus slechts 25 procent terug in de winkel om e-books te kopen. Sinds de introductie van Kobo Plus is dit percentage gestegen naar 45 procent.
De samenwerkende bedrijven concluderen dan ook, dat Kobo Plus legaal en betaald lezen inderdaad bevordert. Binnen een jaar is het aantal legaal of betaald gelezen boeken, via de Kobo e-readers en Bol.com Kobo leesapps, al meer dan verdubbeld. Kobo Plus zorgt bovendien voor meer inkomsten voor uitgeverijen, die dit weer verdelen onder hun schrijvers: titels die via het abonnement beschikbaar zijn, genereren 60 procent meer inkomsten dan titels die niet via Kobo Plus worden aangeboden.
“We zijn blij dat Kobo Plus kan bijdragen aan het terugdringen van piraterij en aan de groei van de e-bookmarkt,” zegt Pieter Swinkels, Executive Vice President, Publisher Relations and Content bij Kobo. “De boeken die Kobo Plus gebruikers lezen zijn bovendien meer divers. Lezers ontdekken via het abonnement nieuwe schrijvers en genres, waardoor meer ruimte en groei voor onbekende en opkomende auteurs ontstaat.” Lauwers voegt hieraan toe: “Daarnaast blijkt dat van kannibalisatie geen sprake is. Kobo Plus lezers kopen iets minder losse e-books, maar dit wordt ruim gecompenseerd door de abonnementsinkomsten uit Kobo Plus. Kobo Plus lezers besteden bovendien evenveel aan papieren boeken via Bol.com als voor de lancering. We zien dat de markt groeit en hier profiteren deelnemende auteurs en uitgeverijen van.”

Onderscheidend aanbod
De ambities voor Kobo Plus liggen naast de groei van gebruikers in voortdurende verbetering en uitbreiding van het aanbod. “Bij de lancering hadden we al het grootste aantal e-books in abonnementsvorm,” zegt Swinkels. “Nu we auteurs en uitgevers het succes kunnen laten zien, worden de gesprekken alleen maar interessanter, zowel in Nederland als internationaal. We blijven samenwerken met uitgevers, om het aanbod te vergroten èn te verbeteren. Onderscheid op aanbod is een van de belangrijkste factoren voor een goed e-bookabonnement.”

 

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK