Ebook-abonnement zorgt voor groei in lezen

stacked books with a tablet on top

Sinds de start van het ebook-abonnement Kobo Plus ruim drie maanden geleden, zien ontwikkelaars Bol.com en Rakuten Kobo een opvallende ontwikkeling onder gebruikers van hun ebook-abonnement. Het abonnement, waarmee consumenten voor een vast bedrag per maand onbeperkt kunnen lezen en toegang hebben tot ruim 80.000 ebooks, blijkt met name populair onder ‘nieuwe’ boekenlezers:

  • 20 procent was eerder nog geen boekenkoper (papier of digitaal) bij Bol.com;
  • 40 procent kocht niet eerder een digitaal boek via Bol.com of Kobo;
  • 10 procent kocht eerder slechts één digitaal boek per jaar, met Kobo Plus hebben zij gemiddeld 10 boeken op de digitale boekenplank liggen.

Deze percentages wijzen erop, dat Kobo Plus mogelijk nu al een nieuwe (digitale) lezersgroep aanspreekt en Nederlanders en Belgen meer laat lezen. Dit zijn mensen die eerst niet (digitaal) lazen of dit vermoedelijk enkel illegaal deden.

Driekwart blijft betaald lid na proefperiode
Sinds de start in februari 2017 maakten ruim 40.000 Nederlanders en Belgen kennis met Kobo Plus. Na de gratis proefperiode van dertig dagen ging zo’n 75 procent van de gebruikers over op een betaald abonnement. Samen lazen zij tot nu bijna een miljoen uren binnen het abonnement. Het percentage dat besluit betaald lid te worden overtreft de eerste verwachtingen van Bol.com en Kobo. Het laat zien, dat consumenten wel degelijk bereid zijn om (meer) geld uit te geven aan (digitaal) lezen als zij daarmee toegang krijgen tot het grootste aanbod titels en onbeperkt kunnen lezen.

Onbeperkt lezen goed voor boekenbranche en onbekende auteurs
Het feit dat het merendeel van de gebruikers besluit betaald lid te blijven, zorgt ervoor dat de auteurs en uitgeverijen ook op extra inkomsten kunnen rekenen. Daniël Ropers, algemeen directeur van Bol.com, ziet nog een bijkomend voordeel voor de boekenbranche, en dan in het speciaal voor de nog onontdekte werken en auteurs: “De lage prijs in combinatie met het gebruiksgemak en het grootste aanbod ebooks, stimuleert om te blijven lezen en ook minder bekende titels en auteurs te ontdekken op een smartphone, tablet en Kobo e-reader. Bevalt een titel niet, dan kan kosteloos een ander ebook worden gekozen.”
Pieter Swinkels, Executive Vice President, Publisher Relations & Content bij Kobo, vult aan: “Als we kijken naar de lijst van bestsellers, zien we een duidelijk verschil met de conventionele bestsellerlijsten. De lijst van meest gelezen boeken binnen Kobo Plus is langer en vele malen diverser, en bevat zowel bekende als minder bekende titels. Prijs is geen obstakel meer en lezers zijn geneigd om nieuwe favorieten te zoeken en ontdekken. We hoopten dat boekenliefhebbers door Kobo Plus nieuwe auteurs, titels en genres gingen ontdekken. Dat lijkt te werken.”

Terugdringen illegale verspreiding ebooks
Nergens zijn e-readers zo populair als in Nederland en België. Terwijl er in verhouding nergens zo weinig ebooks worden verkocht als in deze landen. Het feit dat vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten, is een aanwijzing dat er veel ebooks illegaal worden gedownload.

“Een van de redenen voor het lanceren van Kobo Plus, is het terugdringen van illegale downloads, net zoals succesvolle streamingdiensten dit voor de film- en muziekindustrie hebben gedaan,” zegt Ropers. “Het feit dat bijna de helft van de gebruikers een nieuwe digitale lezer is, is voor Bol.com en Kobo een indicatie dat de eerste stappen, richting het terugdringen van piraterij, in Nederland en België zijn gezet.”

Consumenten beseffen vaak niet dat het illegaal downloaden van ebooks een strafbaar feit is, en gaan voorbij aan het feit dat auteurs en uitgeverijen hun inkomsten hierdoor mislopen. Exacte cijfers zijn er niet, maar Nederlandse uitgevers schatten dat voor 60 tot 80 procent van de gelezen ebooks niet is betaald. Door illegale downloads zouden er voor miljoenen euro’s per jaar minder aan ebooks worden uitgegeven. Dit kan als gevolg hebben dat auteurs en uitgeverijen minder boeken kunnen uitgeven, als er geen eind komt aan het illegaal verspreiden van ebooks.*

20.000 Nederlandstalige titels eind dit jaar
Het succes van Kobo Plus hangt sterk samen met het kunnen bieden van een rijk aanbod. Sinds de lancering is de catalogus gegroeid van ruim 40.000 tot ruim 80.000 titels, waarvan ongeveer 18.000 Nederlandstalig. Tot nu toe zijn er boeken van al zo’n 400 uitgeverijen toegevoegd. De verwachting is, dat dit jaar het Nederlandstalige aanbod nog wordt aangevuld tot circa 20.000 titels.

* Bron: Nederlandse Uitgeversbond

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK