Gedrukte elektronica evolueert commercieel, zegt IDTechEx

Hoe ver is geprinte elektronica op weg naar grootschalige toepassing? Dr. Matthew Dyson, hoofd technologie analist bij IDTechEx laat vanuit Cambridge zijn licht schijnen.

De opkomende productiemethode, die geëtst koperlaminaat vervangt door geprinte geleidende inkten op flexibele substraten, biedt meerdere voordelen, waaronder flexibiliteit/rekbaarheid, het potentieel voor goedkope rol-naar-rol productie, digitale productie/snelle prototyping en verbeterde duurzaamheid.

Author Dr Matt Dyson Principal Technology Analyst

Dyson: “Het grootste succesverhaal van geprinte/flexibele elektronica is ongetwijfeld de OLED-beeldschermen, die nu alomtegenwoordig zijn in smartphones en op grote schaal worden gebruikt in tv’s. Op een paar uitzonderingen na, zoals opvouwbare smartphone schermen, zijn deze echter noch bedrukt noch flexibel – hoewel de uitstralende organische halfgeleiders bedrukt kunnen worden, worden ze meestal opgedampt omdat dat proces veel beter reproduceerbaar is.
Als we OLED-beeldschermen en de weinige gevestigde toepassingen zoals sensoren voor stoelbezetting in auto’s en glucoseteststrips buiten beschouwing laten, volgt de industrie voor bedrukte/flexibele elektronica in grote lijnen de klassieke hypecurve die vaak wordt gebruikt om de adoptie van opkomende technologieën te beschrijven. Hoewel het duidelijk een vereenvoudiging is die veel individuele technologieën en toepassingen met verschillende tijdslijnen samenvoegt, biedt de hypecurve niettemin een nuttig kader om het sentiment in de industrie te karakteriseren.”
Lees hier verder (Engelstalig).

Printed Flexible Electronics Oleds And A Few Established Applications Excepted Reaches The ‘slope Of Enlightenment As Companies Find The Optimal Product Market Fit. Source Idtechex
Gedrukte/flexibele elektronica (OLED’s en een paar gevestigde toepassingen uitgezonderd) bereikt de ‘hypecyclus’ naarmate bedrijven de optimale productmarkt vinden.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK