Fotografieboek in zwart met layar

Een fotoboek over mensen, over geweld en uitzichtloosheid maar ook over hoop, overlevingskracht en kameraadschap. En heel bijzonder gemaakt boek, gedrukt door de Amsterdamse drukkerij Robstolk. De foto’s zijn gedrukt met de nieuwste technieken: een drukprocédé in twee kleuren zwart, gedrukt in een speciaal raster en voorzien van een matte vernislaag.
Een vijftal pagina’s is voorzien van Augmented Reality, toevoegingen in de vorm van films – hierbij een voorbeeld https://vimeo.com/81790558

fotoboek Eddie
Het werk van Eddy van Wessel onderscheidt zich door een grote betrokkenheid, hij fotografeert op zeer korte afstand zodat de kijker zich deelgenoot voelt van hetgeen er voor de camera gebeurt. Deze impact is groot. Iedere foto vertelt zijn eigen verhaal, waarbij nieuwsfeiten, overleven en ontroering elkaar afwisselen.
Voor zijn fotografie werd Eddy van Wessel al verschillende keren onderscheiden. Begin dit jaar ontving hij voor zijn verslaglegging van de oorlog in Syrië de Zilveren Camera, hij was eerder 2 maal persfotograaf van het jaar.
Wat dit boek zo interessant maakt is de aanvulling op het vaak schokkende beeldrelaas, namelijk het verhaal van de fotograaf zelf. Wat bezielt hem om zijn familie in vreedzame omstandigheden achter te laten en onder vaak barre omstandigheden zijn werk te gaan doen.
In The Edge of Civilization gaat de fotograaf in de vorm van interviews openhartig op deze vragen in.
Fotograaf Eddy van Wessel vertelt over de risico’s, de angsten en de voor- en nadelen van “embedded” meegaan met troepen of op eigen houtje je weg zoeken. Over hoe zijn aanwezigheid geaccepteerd wordt door rebellen en over het belang van betrouwbare helpers en zogeheten fixers.
Van Wessel gebruikt kleine camera’s, vaak nog met film. Daarmee beoogt hij op te gaan in de omgeving, mee te maken wat de bevolking in conflictgebieden iedere dag ervaart en zo min mogelijk verstoring aan te brengen in situaties.
Dat levert interessante beeldverhalen op, portretten van de zelfkant van de samenleving, daar waar de beschaving, zoals wij die graag koesteren, niet meer bestaat. Het zijn vervolgverhalen, ontstaan doordat de fotograaf vaak terugkeert naar hetzelfde gebied. Steeds opnieuw in contact met mensen die onder dreiging

van vijandelijk vuur en vaak onder barre omstandigheden hopen op verbetering.
Die twee-eenheid van beeld en achtergrond van de fotograaf maken dit een bijzonder boek, een boek dat vaker zal worden bekeken.
Om het verhaal goed op te tekenen is gezocht naar journalisten, die langere tijd met Eddy van Wessel hebben samen gewerkt. Wendelmoet Boersema van Dagblad Trouw schreef de interviews en Mark McDonald van de New York Times schreef het essay.
Met hen is dit een bijzonder boek geworden, dat gelijktijdig is verschenen in Nederlands, Engels en Spaans.
De foto’s zijn gedrukt met de nieuwste technieken: een drukprocédé in twee kleuren zwart, gedrukt in een speciaal raster en voorzien van een matte vernislaag.
Een vijftal pagina’s is voorzien van Augmented Reality, toevoegingen in de vorm van films – hierbij een voorbeeld https://vimeo.com/81790558

“The Edge of Civilization”
Omvang 196 pagina’s, waarvan 32 pagina’s tekst en 160 pagina’s foto’s.
Formaat 20 x 26 cm, gedrukt in meer kleuren zwart.
Fotografie uit o.a.Tsjetsjenië, Irak, Afghanistan en Syrië
Tekst: Wendelmoet Boersema
Essay: Mark McDonald – New York Times
Prijs:  € 44,50 incl. BTW
ISBN/EAN :   978-90-821589-0-8
www.edgeofcivilization.com

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK