Flyeralarm onderzoekt logo’s politiek

Flyeralarm heeft onderzoek gedaan naar de invloed van logowijzigingen van politieke partijen op de verkiezingswinst. Volgens de internetdrukker gaan logowijzigingen, die politieke partijen vooraf aan de verkiezingen doorvoeren, opvallend vaak samen met een grote verkiezingswinst. In bijna 6 op de 10 gevallen, waarbij een partij een verkiezingswinst van minstens 20% meer stemmen behaalde, wijzigde de partij in aanloop naar de verkiezingen het partijlogo.

Logo's Politiek FlyeralarmUit de analyse blijkt dat bij grote verkiezingswinsten, met meer dan 50% meer stemmen, zelfs 63% van de partijen enige vorm van logoverandering doorvoerde. De online drukkerij analyseerde partijlogo’s van huidige zittende partijen van 1946 tot en met 2021, op basis van historische verkiezingsposters en affiches van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen.

Progressieve partijen veranderen vaker hun partijlogo dan conservatieve partijen. De PvdA heeft, gemiddeld gezien, het vaakst haar logo gewijzigd. Het CDA heeft daarentegen haar partijlogo nauwelijks gewijzigd door de jaren heen. Opvallend is, dat het CDA juist in de recente jaren hun logo enkele keren heeft aangepast tijdens een periode van relatief magere verkiezingsresultaten.

Bekijk de volledige analyse op de website van flyeralarm.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK