Finat: labelmarkt in een spagaat tussen flinke groei in 2021 en forse materiaaltekorten in 2022

Zelfklevende labels waren in 2021 goed voor een ‘oppervlaktegroei’ van maar liefst 7% tot 8,5 miljard vierkante meter. In 2022 ziet de organisatie vooral problemen in de toeleverketen van materialen, nodig voor de productie van labels.

Groei Labelmarkt 2021
Groei labelmarkt 2021

Niet in de laatste plaats speelt de staking bij UPM een grote rol. Ook is er een staking bij een iets kleinere speler in Spanje. In totaal ligt zo’n 25% van de productie, nodig voor labels en etiketten, stil, dus met grote gevolgen voor de producerende bedrijven in geheel Europa.

Finat vreest dat het aandringen op het beëindigen van de stakingen, door zowel de eigen organisatie als door Intergraf, geen indruk hebben gemaakt. Inmiddels vreest FINAT President Philippe Voet, dat bedrijven tijdelijk hun deuren gaan sluiten als de levering van basismaterialen niet snel op gang komt.

Begin februari waarschuwde Finat al voor de gevolgen van de stakingen, maar deed nog geen uitspraken over mogelijke dreigingen van (tijdelijk) te sluiten productiebedrijven. Nu, ruim 6 weken later, wordt dat niet meer uitgesloten.

Finat 2022 Label Forum

Finat hoopt nog steeds dat de situatie verbeterd zal zijn op het moment dat zij het FINAT European Label Forum 2022 in Italië houden. Dat zal gaan plaatsvinden van 1-3 juni.

Lees verder bij Finat

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK