‘Europese Commissie moet diepgaander onderzoek doen naar de duurzaamheid van verpakkingen’

In de wereld van verpakkingsmaterialen staan plastic en karton vaak lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om duurzaamheid. Steven van Dalen, Senior Manager, Boer & Croon, reageert naar aanleiding van het FD krantenartikel ‘Kartonindustrie vreest ‘doodsteek’ door nieuwe verpakkingsregels‘.

Van Dalen: “Om een eerlijk oordeel te vellen over welk materiaal het meest duurzaam is, moeten we alle aspecten zorgvuldig tegen elkaar afwegen. Maar in de praktijk wordt beleid nu vaak vooral bepaald door botsende economische belangen die invloed proberen uit te oefenen.

Cardboard Boxes Ga89269d35 1280

De Europese Commissie wil eind 2024 een nieuwe verpakkingsverordening (PPWR) laten ingaan. Het Europarlement wil deze verordening verder aanscherpen door meer hergebruik te verplichten. Dat gaat ten koste van kartonnen verpakkingen, die bijna altijd worden gerecycled tot nieuw product.

Het is echter lastig om een objectief oordeel te vellen over welk materiaal het meest duurzaam is, dat verschilt namelijk sterk per product. Het is daarom raadzaam dat men in Brussel, alvorens een definitief oordeel te vellen, een diepgaande analyse laat uitvoeren. Om een eerlijke vergelijking te maken tussen plastic en karton, moet worden gekeken naar de volledige levenscyclus van beide materialen per verschillende toepassing. Daarbij moeten verschillende factoren in acht worden genomen, zoals energiegebruik, waterverbruik, chemicaliën, productbescherming en transportafstanden.”

Lees hier verder.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK