Economische ontwikkelingen in de branche lieten in 2022 nog geen ‘gewoon’ jaar zien

A&O fonds grafimediabranche publiceert binnenkort het economisch onderzoek over 2022 uitgevoerd door onderzoeker Jos Teunen van GOC. Printmedianieuws maakt een samenvatting in twee delen. Vandaag deel 1 op de website.

Goc 2023 Kopbeeld

Voor wie niet echt iets langer wil lezen, hier op blokboek een korte samenvatting: Er zijn in de 2022 rapportage een aantal conclusies te trekken, die 2022 kenmerken als een bijzonder (herstel)jaar na de twee ‘verwarrende’ jaren 2020 en 2021. Zo is er bijvoorbeeld sprake van herstel in de omzet ten opzichte van voorgaande jaren, maar die wordt vooral veroorzaakt door het doorberekenen van gestegen kosten, en slechts ten dele door een beperkt hoger volume. Daarbij nam het belang in het gebruik van grafisch papier met ruim 10% toe en verpakkingspapier/karton juist af. Het financiële herstel in 2022 is tevens het gevolg van het aflossen van schulden in 2021 vanwege de negatieve eigen vermogen ontwikkelingen in 2020.

Het aantal faillissementen nam in 2022 wel iets toe, maar bleef in dat jaar relatief laag. In de eerste zes maanden van dit jaar is er sprake van een toename, het einde van die toename laat zich moeilijk voorspellen.

De ontslagwerkloosheid binnen de branche lag in 2022 op ruim 3% en komt daarmee in lijn met het Nederlands gemiddelde. De krapte aan personeel is één van de grotere belemmeringen voor de bedrijfstak, die zich overigens nog steeds zorgen maakt over het economisch klimaat.
De altijd min of meer stabiele kwartaalpatronen herstelden zich niet in 2022. Een bewijs dat vele ontwikkelingen en onzekerheden die we in 2020/2021 voor het eerst zagen, in 2022 nog duidelijk voelbaar waren.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK