Analoge fotografie net zoals langspeelplaat weer populair

Het verschijnsel analoog leeft bij de fanatieke gebruikers van fotorolletjes al net zo lang als bij de ware analoge liefhebber van muziek, die thuis liever een langspeelplaat opzet dan een abonnement neemt op Spotify.

Analoge Fotografie

Hoe bekend waren de namen Kodak, Agfa en ook Fujifilm in ‘fotowinkels’ die in menig winkelstraat gehuisvest waren. Die winkels zijn grotendeels verdwenen, maar de populariteit van het analoge rolletje is daarmee niet minder groot geworden. Kodak lijkt die vraag weer op te pakken en daarmee terug te keren tot één van de roots van het bedrijf.

Vooral jongeren vinden het leuk om analoog te fotograferen, rolletjes te ontwikkelen en zelf het eindproduct te produceren. Een nieuwe hang naar nostalgische tijden.

In de grotere steden in ons land verrijzen hier en daar weer ‘analoge winkels’. Lastig is het allemaal wel, de apparatuur om rolletjes te ontwikkelen is schaars. Ontwikkelmachines staan in vrijwel nergens meer in het moderne Europa. Liefhebbers moeten op zoek in Afrika of oude landen in het oosten van Europa.

Social media kanalen

De populariteit wordt zeker aangejaagd door groepen op talloze social media kanalen. Talloze cursussen op YouTube kanalen doen vervolgens hun werk om de ‘nieuwe’ hobbyisten aan te zetten tot de vervaardiging van ongekend mooie fotografie producten. Natuurlijk is het niet zo dat met deze ‘come back’ ook automatisch de professional terug is. Analoge fotografie vraagt behoorlijk wat vakkennis om echt mooie foto’s te kunnen maken.

Einde van analoge fotografie betekende bijna het einde voor Kodak

Het faillissement in 2012 werd vooral veroorzaakt door een te laat inspelen op de snelle opkomst van digitaal in het consumenten segment. Kodak zat overigens technologisch gezien wel op de eerste rij, maar wist digitaal niet goed genoeg te verkopen. Na de doorstart ging het bedrijf zicht richten op printtechnologie en is daarin nog steeds actief.

Kodak produceert nu wel weer filmrolletjes, maar consumenten hebben te maken met schaarste in de keten, logistieke kosten en dus hogere prijzen (soms kost een rolletje voor 36 foto’s meer dan 14 euro). Sommige winkels verkopen niet meer dan één rolletje per klant.

Niet waarschijnlijk dat high-end scanner weer terug zal keren

Grafici kennen zonder twijfel de high-end scanners van Hell, Crosfield en Screen nog wel. Mocht analoge fotografie echt weer populair worden, dus ook in het professionele circuit, dan ligt het nog niet voor de hand dat beeldmateriaal weer zal worden gedigitaliseerd door high-end scanner uit die tijd.

Kijk naar een filmpje bij NOS

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK