E-bookverkoop groeit minder snel, printaandeel stijgt

De nieuwe boekenbarometer en e-bookbarometer van CB laten zien dat de groei in e-bookverkoop geleidelijk aan minder hard stijgt en dat het aandeel fysieke boeken dat via internet is verkocht gegroeid is met 3,4%.
Het genre romantiek is naar verhouding beter vertegenwoordigd in de e-bookafzet dan in de afzet van fysieke boeken. Voor het fysieke boek geldt dat fictie, kinderen en Young Adult het sterkst vertegenwoordigd zijn. De afzet van het fysieke boek laat in genres een bredere spreiding zien, dan de afzet van e-books.

Het aantal beschikbare e-booktitels stijgt flink voor uitleen (bibliotheken): een plus van 6.180 ofwel 68% ten opzichte van het vorige kwartaal. Ondanks dat er nog te weinig omzetcijfers beschikbaar zijn rondom e-bookabonnementen, zien we ook daar het aantal beschikbare titels stijgen: met 5.769 ofwel 67%.
Nieuw is de grafiek waarin zichtbaar wordt in welk prijssegment de meeste e-books en boeken verkocht zijn. Voor e-books geldt dat in het prijssegment €8,00 – €9,99 het grootste aantal is verkocht. Voor fysieke boeken zijn het prijssegment €12,50 – 14,99 en €17,50 – 19,99 het meest omvangrijk. De gemiddelde prijs van een e-book daalt bovendien nog steeds (is nu 50,3% van de gemiddelde fysieke prijs).
Andere opvallende zaken zijn de afwisseling tussen koop en huur in de e-bookbarometer en de daling van de afzet van het fysieke met boek met -3,6% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2016.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK