Drukwerk met kansen voor jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt

Soms kom je leuke kleinschalige projecten tegen die het vermelden waard zijn, in de hoop dat het misschien navolging bij anderen kan vinden. Zo ook een project voor jonge mensen – die het even niet zien zitten – bij de kleinschalige drukkerij PressOn in Deventer.

Het bedrijf biedt jonge mensen tussen de 16 en 27 jaar een leerwerktraject aan (niet te verwarren met de BBL leerwerkplek). Het gaat om jonge mensen die moeite hebben met het behalen van de zogenaamde startkwalificatie of een (te) grote afstand hebben richting de reguliere arbeidsmarkt, of moeite hebben met het ontwikkelen van een duurzame arbeidsrelatie in een bedrijf. Het traject duurt tussen de 3 en 6 maanden, en is voor minimaal 20 uur per week. Bij PressOn leer je niet alleen het grafisch vakmanschap (deels) onder de knie te krijgen, maar je leert ook sociale en cognitieve vaardigheden om weer naar school te gaan, of kans te maken op een baan elders. Het traject is zelfs voorzien van de nodige trainingen op het gebied van solliciteren.

Deelname wordt bekostigd door de Provincie Overijssel en de Stichting Mojo51. De plaatsende organisatie moet zelf wel zorgen voor persoonlijke/ambulante begeleiding. Ook is de plaatsende organisatie verantwoordelijk voor het mogelijke vervolgtraject.

Isla van Mojo51 in een artikel van De Stedendriehoek : “Wij hebben al heel wat jonge mensen begeleid naar een werkplek of opleiding. Bij ons leren zij om te denken in mogelijkheden en de arbeidsmarkt te ontdekken. Werkervaring doen ze op in onze eigen drukkerij PressOn.”

Drukwerk bij PressOn

Bedrijven maken regelmatig gebruik van de productiemogelijkheden van PressOn. Isla: “Wij hebben bijvoorbeeld tasjes gedrukt voor de lokale Rabobank en hoodies voor El Popo. Recent is er een samenwerking ontstaan met een vijftal kunstenaars. Zij hebben ontwerpen gemaakt, die worden gedrukt in zeer gelimiteerde oplage. Onder anderen Martin Geuzendam en Egbert Scheffer hebben bijgedragen met hun ontwerpen. Op deze manier creëren wij inkomsten die voor 70% worden gebruikt voor de leertrajecten die wij bieden. Dus voor zzp-ers, clubs en de lokale markt zijn wij de perfecte partner voor mooi bedrukt (bedrijfs)textiel, maar ook kunnen wij raamstickers verzorgen, net als posters; alles in kleine oplagen en handmatig gemaakt. Echt vakwerk dus. Het is drukwerk met kansen, integratiekansen in dit geval.”

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK