Drukplaten maken ‘nieuwe stijl’: 
duurzaam en innovatief

 

Drukkerij Tuijtel uit Hardinxveld-Giessendam heeft een nieuwe, innovatieve Computer-to-Plate installatie in gebruik genomen voor het maken van drukplaten. Het is voor het eerst dat dit type installatie in deze configuratie bij een drukkerij in bedrijf is. People, Planet én Profit zijn daarbij de grote winnaars.

Vooral de configuratie van de CtP-installatie (Computer-to-Plate) maakt het geheel zo innovatief. Het is een unieke combinatie van een chemiearme plaatontwikkelmachine met kwalitatief hoge output, inline kwaliteitsmeting en een ‘pallet-loader’. Er is als het ware een nieuwe productiemethodiek ontstaan. 

Het betekent een nieuwe trend in de grafische branche, omdat voor het eerst ‘het beste van twee werelden’ in één systeem samenkomt: de hoge kwaliteit van de drukplaten volgens het conventionele proces én de milieuvoordelen van het chemiearme proces. Tuijtel heeft een speciale pilot-configuratie die in detail is afgestemd op haar productieproces.


Fors minder water en chemie


Een belangrijk onderdeel van de CtP-installatie is de plaatontwikkelmachine. Deze is uitgerust met een geïntegreerd, speciaal uitwassysteem. Daardoor is het voor het eerst mogelijk sinds het bestaan van Computer-to-Plate een veel milieuvriendelijker drukplaat te gebruiken zonder concessies te hoeven doen aan de kwaliteit. Dit bespaart ongeveer 400.000 liter water per jaar. Er is vanaf nu op jaarbasis nog slechts circa 2.000 liter nodig. 

Daarnaast is er sprake van een fikse besparing op de plaatontwikkelchemie van wel 75%. Hierdoor is zelfs de recycle-apparatuur voor het geneutraliseerd afvoeren van deze chemie overbodig geworden samen met de daarvoor benodigde chemicaliën. Ook is er geen aansluiting op het riool meer nodig.


‘Pallet-loader’


Ook de plaatbelichter is een belangrijk onderdeel van de CtP-installatie. Deze is voorzien van een zogenaamde ‘pallet-loader’. Nu kan een complete pallet met maar liefst 1.200 platen worden geladen waardoor het handmatig vullen van cassettes niet meer nodig is. Dit levert een besparing op in tijd, verpakkingsmaterialen en leverancierskilometers. Ook de output van de plaatbelichter is verhoogd van 27 drukplaten per uur naar 42.
Wanneer de drukplaten gereed zijn, gaan deze via een rollerbank naar een sorteerinrichting. Deze high tech inrichting controleert, via code-gestuurde informatie, de drukplaten, sorteert deze per drukpers en plaatst de platen vervolgens op de daarvoor bestemde trolleys binnen handbereik van de drukkers. Dankzij het geïntegreerde ‘Plate Quality Management Systeem’ scant een videocamera iedere drukplaat en beoordeelt of de plaat productietechnisch correct is. Dit gebeurt aan de hand van een speciaal op de drukplaat meebelicht scanelement.


Winnaars


De CtP-installatie draait onbemand en is in een speciaal daarvoor vrijgemaakte ruimte geplaatst. Hierdoor kon ook de interne routing meteen worden geoptimaliseerd. Tegelijkertijd is er in die nieuwe ruimte een volledige ‘back-up’ CtP-installatie geplaatst. Tuijtel kan dankzij deze tweede CtP-installatie, de productiecontinuïteit onder alle omstandigheden garanderen. Zowel de investering in de nieuwe CtP-installatie als de verdere procesoptimalisatie, zorgen voor een win-win-win situatie. Met People, Planet en Profit als de drie grote winnaars.

Duurzaam

Tuijtel profileert zichzelf als duurzame kwaliteitsdrukker. Zo kunnen opdrachten bijvoorbeeld gecertificeerd, 100% klimaatneutraal geproduceerd worden. Dit kan heel eenvoudig door compensatie van de CO2-uitstoot op orderniveau. Maar alleen compenseren vindt Tuijtel te mager. Daarom is bij iedere investering de balans tussen de MVO-pijlers People, Planet en Profit doorslaggevend. 
De recente Computer to Plate-innovatie past volledig in die lijn.

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK